сряда, 12 май 2010 г.

СИРИУС - БЛАГОСЛО¬ВИЯТА НА РАЗШИРЕНОТО И ПРОСЛАВЕНО ХРИСТОВО СЪЗНАНИЕ

Преди да получите тази или някоя от останалите звездни инициации, трябва да извършите Настройка¬та за укрепване на фините тела и Инициацията против заблуди. По¬добно на останалите звездни инициации можете да получите инициацията на Сириус просто като помо¬лите за нея (след като извършите Настройката за укрепване на фините тела и Инициацията против заблуди). Препоръчвам ви, преди да помолите и да по¬лучите тази инициация, да прочетете цялата глава. Както и при останалите звездни инициации получава¬нето на цялата инициация отнема час и четвърт.
Целта на тази сириусианска инициация е подпо¬магането на развитието на универсалната любов на човечеството - любов към Бог, любов към ближния, любов към Земята и всъщност - любов към всичко сътворено от Бога. В Западните култури това състояние на универсална любов е било наречено Христово Сьзнание. Много е важно да се разбере обаче, че това състояние не бива да се свързва само с християнството. И въпреки това същността на Христовото Съзна¬ние може да се изрази и разбере чрез разглеждане и вникване в смисъла на следния пасаж от Евангелието на Матей 22:34-40.
"А фарисеите, като чуха, че Той затвори устата на садукеите, събраха се наедно. И един от тях, законник изкушавайки Го, попита и рече: "Учителю, коя заповед е най-голяма в закона?" А Иисус му отговори: ""Възлюбли Господа, Бога твоего, с всичкото си сърце и с всичката си душа, и с всичкия си разум." Тази е първа и най-голяма заповед. А втора, подобна ней, е: "Възлюбли ближния си като себе си." На тия две заповеди се крепи целият закон и пророците."
В Христовото Съзнание обаче има нещо много повече от любов. Това универсално ниво на съзнани¬ето изисква и едно дълбоко заземяване. По принцип, когато говоря за заземяване, имам предвид движени¬ето на енергията от едно по-безплътно ниво към по-плътно ниво. Заземяването означава желание и отда¬ване за осъществяване на тази любов, защото ние не говорим просто за някакво абстрактно чувство, като: "О, аз обичам толкова много всички хора", а за истин¬ска любов, която изисква ежедневно изразяване и дори саможертва. В заземяването включвам също така и връзката с Майката Земя. Обърнете внимание колко често Исус обяснява своето учение с помощта на земеделски метафори. Говори за семена, плод, лози, жътва и други подобни. Това е езикът на човек, който е дълбоко свързан със Земята и я обича силно. На много от енергиите в движението на Ню Ейдж, които са наречени Христови енергии, им липсва това зазе¬мяване. Те в действителност се използват като начин да се избяга от ежедневието, вместо да ни помогне в трудната работа по превъплътяването на нашата любов в практически дела. За да представим още по-пълно това, от което се състои постигането на овладяването на Христовото Съзнание, трябва да разберем по какъв начин е свързано това състояние със Седемте лъча на Сътворението. Тези Седем лъча са фундамен-талната енергия, "строителните тухлички", от които се проявява всичко, включително и Христовото Съз¬нание. Всеки от Седемте лъча притежава безброй уроци за хората. Те включват седемте аспекта на Христовото Съзнание, изброени по-долу, като първият ас¬пект е свързан с Първия лъч, вторият аспект е свързан с Втория лъч и т.н. (виж. Приложение А за кратко описание на самите Седем лъча.)

СЕДЕМТЕ АСПЕКТА НА ХРИСТОВОТО СЪЗНАНИЕ
1. Пълен синтез на индивидуалната и божествена¬та воля.
2. Безкористна любов към всичко, сътворено от Бога.
3. Дълбок съюз между същност и действие, така че животът на човека се превръща в интегрирана съвкупност от действия, въплъщаващи Божествения план във физическия свят.
4. Хармонизиране - основен аспект на Христово¬то Съзнание, често постиган чрез конфликт. Той включва както вътрешното хармонизиране на редица аспекти от собственото същество, така и външно хармонизиране между индиви¬дите и между различните части на обществото.
5. "Божествена проницателност" - заземено, прак¬тическо разбиране за въплътяването на Божия замисъл.
6. Цялостно посвещаване на Бога и на вярата, че Божието царство може да се прояви в пълна степен тук, на Земята.
7. Дълбока интеграция на духа и материята вътре в самия човек и задълбочено разбиране на връз¬ката между духа и материята. Това включва следните разбирания:
а) Привързването към материята и към физи¬ческите сетива е основната пречка пред ду¬ховното развитие - като привързването към богатството е особено коварен проблем.
б) От това, че материята и духът са двата момента на единството, не следва задължително, че те са в неизбежен конфликт по¬между си. Материята се разглежда като вън¬шната дреха на Бога.
в) Ние се осъществяваме като човешки същес¬тва само когато сме обединили материята и духа, защото нашата съдба е да живеем в два свята едновременно.
Въпреки че Сириусианската инициация работи с всичките седем основни аспекта на Христовото Съзнание, тя се концентрира специално върху втория аспект - безкористната любов към цялото Божие тво¬рение. От гледна точка на системата на чакрите, тя се концентрира основно върху отварянето и заземяване¬то на сърдечната чакра. В стремежа си да сме способни да дадем и да получим любов всички ние сме били емоционално наранявани - или като деца, или като възрастни. Следователно, за да се отвори по-пълно сърдечната чакра, в една или друга степен трябва да обърнем внимание на тези рани и да ги лекуваме. Въпреки че основната цел на тази инициация не е да се заеме директно с лечението на тези рани, тъй като обикновено енергиите предизвикват появата на чувство за грижа и принадлежност, все пак е възможно, когато енергиите започнат своята работа, да изпитате в сърдечната чакра усещането за болезненост и нараненост. Ако това се случи, чувството обикновено трае най-много два-три дни.
Тази инициация, отнасяща се до Христовото Съзнание, идва при вас от Учители, свързани със звездата Сириус, най-ярката звезда в нощното небе. Нейното превъзходство се дължи не на собствената й яркост (около 23 пъти по-ярка от нашето Слънце), а по-скоро на по-близкото й разстояние до Земята. Разположена на около 8.6 светлинни години, Сириус е един от най-близките съседи на Земята.
Името Сириус идва от гръцката дума seirios, коя¬то означава блясък или изгаряне. Гърците имали и други имена за Сириус. Понякога го наричали просто Астрон, което е коренът, от който произлиза и думата астрономия. Сириус бил известен и като Звездата Куче, заради своята очебийност в съзвездието Голямо Куче, където Сириус заема мястото на носа на кучето. Други култури, в това число вавилонците и някои от. североамериканските индианци, също виждали очер-танията на куче в това съзвездие.
За да откриете Сириус в нощното небе, в Северното полукълбо, най-напред намерете съзвездието Орион и трите звезди, които образуват пояса на Орион. Поясът на Орион сочи почти директно към Сириус, който е долу и вляво. Когато е близо до хоризонта, Сириус е особено красива за наблюдаване звезда - бяла, синя, зелена оранжева и т.н. Този феномен се дължи на блещукането и не е свойство на самата звезда. Получава се в резултат от изкривяването на светлината на звездата, докато преминава през атмосферата. Колкото по-ниско е разположена и колкото по-ярка е звездата, толкова по-забележително е нейното блещукане. Близостта й до хо¬ризонта, в допълнение към факта, че е най-ярката звез¬да в нощното небе на Земята, води до това, че нейната светлина преминава през повече атмосфера в сравне¬ние със звездите, разположени право отгоре.
През 1892 г. откриват, че в действителност Сириус представлява двойна звездна система, с още една звезда, Сириус В, която е десет хиляди пъти по-бледа от основната звезда, Сириус А. Сириус В е първото "бяло джудже", което е открито. Белите джуджета са останки от стари звезди, които са изчерпали по-голя¬мата част от своето гориво и са се сплескали. Тези сплескани останки са толкова плътни, че една супена лъжица, пълна с материя от Сириус В, ще тежи около 2.5 тона.
Още от древността Сириус е бил известен и почитан във всички култури по света. В древна Атлантида централните мистерии се основавали върху информацията, получена от Учителите, свързани със Сириус. В действителност един малко известен факт е, че името Атлантида на езика, който говорили древните атланти, означава "Домът на Сириус". С потъването на Атлантида знанието от сириусианските мистерии достигнало до Египет, където звездата се асоциирала с Изида. Още около 3000 г. пр. Хр. египтяните почи¬тали хелиакалното изгряване на Сириус (неговата по¬ява по време на изгрева на небето, след като е отсъс¬твал от нощното небе, в зависимост от географската ширина на наблюдателя, около два месеца), обявявайки, че този ден е първият ден на новата година. Малко след повторната поява на Сириус настъпвало годишното, животодаряващо разливане на Нил. Това, че инициацията за Христовото Съзнание идва от Учителите на Сириус, е съвсем на място. Тези велики Учители работят от дълго време с различни култури на Земята, за да помогнат за развиването на Христовото Съзнание, въпреки че това съзнание, на различните места и в различните времена, е било известно с най-различни имена. Всъщност Сириус е домът на Христовото Съзнание не само за нашата планета и за нашата слънчева система, но и за останалите части на галактиката. Христовото Съзнание е в безкористната любов на душата, спускаща се и изразяваща се в живата материя. За повече информация относно връзката на Сириус и Христос вижте "Лъчите и инициациите" от Алис Бейли.
Според Д. К. е трудно да се надцени значението на сириусианското въздействие върху планетата Земя, защото Сириус е "този изумителен Източник на целия живот върху планетата", разгледан в "Лъчите и инициациите". Сириусианската Духовна Йерархия от най-древни времена е била духовният прототип и е играла жизненоважна роля в еволюцията на Духовната Йрархия на планетата Земя, а поради това и на човечес¬твото. Както човечеството е вдъхновявано и ръководено от нашата Духовна Йерархия, така сириусианите са вдъхновявани и ръководени от сириусианските учи¬тели.
Наричайки Духовната Йерархия на Земята със синонима "Великата Бяла Ложа", в "Лъчите и инициациите", Д. К. ни разкрива, че цялата дейност на великата Бяла Ложа се контролира от Сириус. Той обяснява как духовната енергия се излива от Сириус в сърдечната чакра на нашето Слънце (която той нари¬ча "Сърцето на Слънцето") и от там достига до наша¬та Духовна Йерархия. От Духовната Йерархия на Земята тя се лее към отделните посветени и ученици, а от тях към останалата част от хората.
Значението на сириусианските Учители е много по-всеобхватно от това просто да ръководят духовните учители от Земята и хората. Както Д. К. ни учи в "Езотерична астрология", изпълнението на Божествения замисъл, при който животинският човек се е превърнал в надарен с душа човек, е бил ръководен отчасти от сириусианската ложа. Наред с другите таланти сириусианите са експерти в оказването на помощ на душите за тяхното закрепване в материята. Способността на душата да закрепи духа във физическите светове е основата на нашето развитие, еволюция и евентуално майсторство.
Човек трябва да измине много дълъг път на духовно развитие, за да се превърне в Учител от Духовната Йерархия на Земята. Всъщност превръщането в такъв Учител включва едновременното напредване по три пътя на последователни инициации: планетарен, слънчев и сириусиански. Често се казва, че учител е този, който е взел петата Слънчева инициация, но това е опростяване. В "Човешката и слънчевата инициа¬ция" Д. К. ни казва, че учител е този, който е получил седмата Планетарна инициация, петата Слънчева инициация и първата Сириусианска или Космическа инициация. Както можете и сами да се убедите, от факта, че да си учител на Земята се равнява само на началното ниво на посветения от Сириус, следва изводът, че инициациите на Сириус очевидно са най-висшите от трите нива.
Както споменахме преди, Сириус играе основна роля в религиозния и културен живот на древните египтяни, а древноегипетските посветени работели в тясно сътрудничество с Учителите от Сириус. С помощта на енергийните технологии, получени от тези Учители, древните египтяни станали специалисти в достигането до етерното ниво на душата. Честотите, които използвали, развивали и редица свръхестествени сили, като способността да контролират мислов¬ните форми в себе си и в другите хора. За съжаление въпреки съветите на техните учители, някои от древните египтяни злоупотребявали сериозно с тези сили. Заради възможностите за злоупотреба, съдържащи се в тези енергийни технологии, Духовната Йерархия на Земята не позволила след изчезването на древните школи на мистериите тези инициации да се извършват отново. Следователно тези честоти са липсвали от полетата на нашите фини тела чак до наше време. Много хора чувстват подсъзнателно тази липса, въпреки че на съзнателно ниво не могат да кажат какво означава това чувство. Беше ми дадено разрешение да възстановя тези честоти в една наново създадена еги¬петска школа на мистериите, при положение че се спазват определени условия, които да не позволят злоупотребата със свръхестествените сили.
Сириусианските Учители, освен за работа с отделните индивиди за насърчаване развитието на Христовото Съзнание, използват своите способности и за да оказват помощ на системата на земната функционална мрежа, директно и индиректно. Директно го правят, като добавят определени честоти към системата на функционалната мрежа. Индиректно го пра¬вят, използвайки честоти, които подготвят активизирането на сириусианския шаблон във всеки човек.
Всеки човек, който се е преродил на Земята, има един сириусиански шаблон или работен модел на енергията, чието предназначение е да ускори значително развитието на Христовото Съзнание. Шаблонът няма да бъде активиран изведнъж, а на дванайсет отделни, макар и свързани помежду си етапа. Никакво активи¬ране на шаблона не може да стане, докато водата в нашите клетки не бъде достатъчно структурирана, така че да може да задържа повече енергия и информация. Потребността от структурирана вода в нашите клетки е основната причина, поради която учителите от Бетелгейзе и Ригел са се посветили да помагат на човечеството днес и в бъдеще.
Активирането на сириусианския шаблон помага и за активирането на седемте Христови Зародиша, а активирането на тези зародиши на свой ред улеснява по-нататъшното активиране на по-висшите нива на сириусианския шаблон. Спомнете си, че тези Христови Зародиши бяха споменати в главата за Арктур. Всеки зародиш е свързан с един от Седемте лъча и помага за развиването на един от основните атрибути на Христовото Съзнание, описани в тази глава. След като бъде активиран Вторият Зародиш, той увеличава способността на водата в нашите клетки да съдържат енергия от Втория лъч. Тогава ще можем да се въз¬ползваме от енергиите, които сириусианските учители ще ни изпратят, за да ускорят активирането на висшите нива на шаблона. Христовите Зародиши, водата в нашите клетки и енергиите от Сириус са взаимно свързани по много начини. Не е необходимо да раз¬бирате тези трансформиращи връзки, за да имате полза от тях!
Както при честотите, използвани в древните египетски мистерии, определени честоти в настоящия сириусиански шаблон могат да доведат до развиване на свръхестествени сили. Поради тази причина той може да бъде активиран само в човек, който в голяма степен се е освободил от заблудите или когато има друго уверение, дадено на Духовната Йерархия, че с тези сили няма да се злоупотребява. Освен това за човечеството като цяло шаблонът ще бъде активиран само когато наближи времето за появата на Световния Учител. Читателите на тази книга трябва да се отнасят предпазливо към тези, които твърдят, че ще активират този енергиен шаблон за тях. Времето за това още не е дошло.