сряда, 12 май 2010 г.

Енергиите на Седмия и на Втория лъч са от жизненоважно значение за еволюцията на човечеството

Първото нещо, което трябва да се каже за лъчите, е, че те представляват Седемте лъча на Сът-ворението, енергиите, от които в последна сметка е съставено всяко нещо в света на явленията. Второто нещо е, че цялата еволюция може да се разгледа като смяна на модела на лъчевата енергия. Цялата вселена е като един гигантски калейдоскоп от лъчеви енергии, в който моделите, образувани от тяхното взаимодейтвие, се променят и сменят непрекъснато. Всеки от лъчите присъства през цялото време, но през различ¬ните периоди на историята доминират различни енергии на различни лъчи. Въпреки че цялата Земя и хора¬та са на Втория лъч на Любовта/Мъдростта, този който въздейства най-непосредствено върху нашата еволюция в момента, е Седмият лъч.
Д. К. ни казва, че основната космическа функция на Седмия лъч е да предизвика брака между материята и духа. Така че в момента наблюдаваме настъпването на този ефект върху нашата планета. Заради тясната си връзка с материята Седмият лъч е бил асоцииран с божественото женско начало. Много от промените, които наблюдаваме днес в нашата култура, са резултат от стимулирането на женския аспект на човешката природа от страна на Седмия лъч. Едно от израженията на дейс¬твието на Седмия лъч е грижата за самия себе си и за другите, поради което сме свидетели на нарастващ ин-терес към такива неща, като холистичното здраве. Много от настоящите социални промени могат да се разберат по-добре от гледна точка на нарастващото количес¬тво енергия на Седмия лъч, която Земята получава.
Въздействието на Седмия лъч за предизвикването на социални промени е доказателство за езотеричния възглед. Езотеричният възглед не отрича съществуването на социални сили, но твърди, че те действат съвместно с по-дълбоките, невидими енергийни влияния, за да помогнат за настъпването на позитивни промени.
За онези от нас, които се занимават с езотеричните науки, е важно никога да не забравят, че физическото ниво има своя собствена динамика. Има една древна поговорка, която харесвам и която гласи: "Лозето не ще молитва, а мотика". Добре е да се ангажираш с проблемите в света, медитирайки или изпращайки енергия на хората, но на физическото ниво ние трябва и да действаме! Някои от най-важните действия трябва да предприемем по отношение на Майката Земя. Плащаме твърде висока цена за това, че живеем в едно свръх-развито в технологично отношение общество, което често не почита живота. Прекалено често се отнасяме към Земята като към машина вместо като към източника на целия живот. Прекалено често се отнасяме към другите и дори към себе си като към маши¬ни, вместо като към живи същества. Яденето се превръща в снабдяване с гориво, а сънят се превръща в "принудителен престой", който трябва да бъде намален максимално, вместо да е свещен акт. Сънят тряб¬ва да бъде време на преклонение и пресътворяване, индивидуално и колективно, защото в съня си ние създаваме колективно обществото; определяме бъдещето.