сряда, 12 май 2010 г.

Как може изобщо да се случи една такава преждевременна смърт на човек като Исус

Като човек, който изпитва огромно уважение към Исус, със сигурност е трябвало да си отговарям сам на въпросите, които току-що повдигна. Вярвам, че информацията в тази глава е в пълно съответствие с отдаването на почит към Исус.
Нека отговоря на първия ти въпрос за това как е възможно изобщо да се случи една преждевременна смърт на човек със свръхестествената сила, любов и мъдрост на Исус. Много е важно да се разбере, че доколкото Исус е присъствал тук, на Земята, във физическо тяло, неговият живот е търпял въздействията на решенията на хората със свободна воля около него. Бог е дал неприкосновения атрибут на свободната воля на всички хора, в това число и на онези индивиди, носещи отговорността за арестуването и разпъването на Исус.
Защо, на първо място, тези хора са се опълчили така яростно против Исус? Великите духовни водачи са били трън в очите на онези, които са искали да издигнат земните грижи над духовните. Така например върху Буда и Мохамед са извършени няколко опита за покушение. Като оставим настрана факта, че такива лидери могат да бъдат заплаха за съществува¬щата политическа власт, Д. К. ни казва, че енергийно¬то поле на всеки учител може да бъде твърде смуща¬ващо и разстройващо за тези, които не са готови да се развиват духовно. Енергийното поле на Исус е било особено мощно. Той е излъчвал непрекъснато енерги¬ите на Божественото зрение и тези енергии могат да бъдат особено разстройващи, защото когато отворят вашето зрение, могат да ви накарат да поставите под съмнение всички свои ценности и всичко това, което сте правили през целия си живот. Наблюдавал съм го лично в инициациите за събуждане на Божественото зрение, които съм давал на мои ученици. Разбира се, тези инициации използват значително по-слаби енер¬гии от онези, които аурата на Исус е излъчвала всеки ден.
Антагонизмът, който Исус предизвиквал, бил тол¬кова голям и накрая станал толкова организиран, че единственият начин да се справи с него, бил да поеме отговорност, директно или индиректно, за смъртта на другите. Неговият морален кодекс не му позволявал да го направи. Затова физическата му смърт не трябва да се разглежда като поражение, а по-скоро като победа, защото е можел по-скоро да приеме гибелта на своето физическо тяло, отколкото да наруши своята дълбоко вкоренена вяра за ненасилието.
Вярвам, че желанието на Исус да допусне гибелта на това физическо тяло, е била в съгласие с Божията воля. Не смятам, че още от самото начало намерени¬ето на Бог е било Исус да умре на кръста. Мисля, че първоначалното намерение на Бога е било хората да следват Исус, а не да го убият. Но вярвам, че решени¬ето, което Исус взел да отиде на кръста, след като бил арестуван и затворен, изразява Божията воля. Полезно е да се направи разграничение, както това правят редица теолози, между предварителната воля на Бога и последващата воля на Бога. Предварителната воля се отнася до първоначалното намерение на Бога по отношение на дадена ситуация, докато последващата воля на Бога се отнася до намерението Му след като ситуацията е била променена от действията, произти¬чащи от свободната воля на хората.
Отново подчертавам, че смъртта на Исус не тряб¬ва да се разглежда като поражение. Съпротивата, която е предизвикал, трябва да разглеждаме като сви¬детелство за неговата сила и да отбележим желанието му по-скоро да умре, отколкото да се откаже от убеждението си за ненасилие като свидетелство за чистотата на неговите действия и вяра.
Вярвам, че днес животът и ученията на Исус са с по-голямо значение за нас от обстоятелствата, съпътстващи неговата смърт. Ако учението на Исус живее в сърцата ви, тогава той е победител - независимо как е умрял.
Независимо от затрудненията, изпитани от Исус, неговият основен дар за хората са моделът и ученията, които той разпространил не само сред сво¬ите ученици, но и сред голям брой свои последователи, които по-късно са повлияли върху извънредно голям брой хора.
Да. Неговият живот също е бил една победа, защото учението му променя хода на историята. Той продължава да служи като велик модел за всички нас. Иска ми се само по-голям брой християнски вероизповедания днес да отразяват първоначалната цел на неговото езотерично учение, включващо желанието му да създаде приемствена линия на шакти