неделя, 2 май 2010 г.

За енергийния център, разположен близо до основата на черепа

Нефритената възглавница е център за фина енергия и той е свързан с продълговатия мозък, но не трябва да се отъждествява с него. Всъщност тук е необходимо да се подчертае един много важен мо-мент, а именно, че енергийните центрове във фините тела са точно това, което са - те са във фините тела, а не във физическото тяло. Едно от често срещаните недоразумения е, че чакрите са разположени по-скоро във физическото, отколкото във финото тяло. Хората обикновено са склонни да отъждествяват чакра¬та със съответния нервен сплит. Но нервният сплит не е чакрата. В историята на медицинската дисекция никой никога не е откривал хилядолистен лотос, разположен на върха на главата.
Коронната чакра не съществува във физическото тяло. Тя е разположена във фините тела. Всяка чакра е свързана не само с нервен сплит, но и с жлеза с вътрешна секреция и с орган. Да се отъждествява дадена чакра с органа или с жлезата с вътрешна секреция е също толкова погрешно, колкото и да се отъждествява със слънчевия сплит.
Ако разгледате енергията на мозъка като цяло, тя е в много по-голяма степен активна, агресивна, отколкото пасивна, възприемчива, защото от една биологична перспектива основната функция на мозъка е да контролира и манипулира своята среда и това довежда до преобладаването на агресивния аспект в него.
От гледна точка на фината енергия този център помага за разпределението на ин енергията на основния ин канал във финото тяло, един вертикален канал, разположен отляво на гръбначния стълб, който в индуизма се нарича ида.
Центърът, разположен близо до основата на черепа, определено е свързан с интуицията и с подсъзнанието. Освен това е тясно свързан с Луната, поради което е бил наречен Лунен център. Съществуват традиции, като Хуна например, чиито привърженици излизат на открито през нощта и поемат енергията от Луната в този център, за да повлияят на сънищата. Така че това е център, който е силно свързан с нашето подсъзнание и с интуицията.
Как е свързана фината енергия от центъра на Нефритената възглавница, разположен близо до осно-вата на черепа на физическото тяло, с останалата част на тялото?
Става с помощта на енергийните канали във фините тела, които свързват многобройните центрове. Ако разгледаме физическото тяло, ще видим, че съществуват структури, които можем да наречем центрове, като органите и жлезите с вътрешна секреция, и че съществуват и канали, които свързват тези центрове. Примери за канали във физическото тяло са нервите и кръвоносните съдове. По същия начин във фините тела имаме енергийни центрове и енергийни канали. В индуистката традиция каналите се наричат нади. Думата "нади" идва от индийския корен със значение "тека". По тези канали тече фината енергия. Така че енергията от Нефритената възглавница тече във всички посоки по тези нади, но не равномерно. Съществува например един особено силен поток от енергия от този център на фината енергия към продълговатия мозък на физическото тяло - една част от главния мозък, която участва в регулиране на дишането, на кръвоносната система и т.н.