четвъртък, 6 май 2010 г.

Духовните Учители от Бетелгейзе

Когато е налице голям приток от енергия на Душата, човек обикновено изпитва тревога. Така че искам най-напред направя разлика между страха и тревогата. Страхът, в смисъла, в който аз използвам този термин, е свързан с нещо специфично и познато. Пред мен може да изскочи мечка и в резултат от това аз да се уплаша. Тревогата е нещо, което се носи свободно Ние можем да се разхождаме и изведнъж, без никаква видима причина, да изпитаме тази тревога. Когато има голям прилив на душевна енергия, човек може да изпита една от двете или и двете емоции. Той може да изпита страх и/или тревога. Най-често срещаният модел е този, при който преобладава тревогата, така че човек е в състояние на силна напрегнатост, без да знае каква точно е причината за това. След това личността търси нещо осезаемо, материално, което да обясни това неспокойствие, така че човекът започва да мисли, че се страхува, защото някой ще влезе с взлом в къщата му или ще умре при самолетна катастрофа. Истинската причина на този страх е, защото егото усеща, че ще бъде унищожено.
Нека обясня какво имам предвид под его, защото това е термин, който обикновено не се разбира пра¬вилно. Когато говоря за его, не използвам думата в смисъла, в който я използваме, когато казваме: този човек има голямо его - надул се е като петел." Егото е психодинамична структура. То е тази част от вас, която се отъждествява с това, което според вас представлявате самите вие - един добър човек, аме¬риканец, родител и т.н. - и тази идентичност започва да живее свой собствен живот.
За да направим това определение по-конкретно, да предположим, че гледате филм и се отъждествявате с героя или героинята в този филм, така че когато някой насочи оръжие срещу главния герой във филма, за момент вие изпитвате страх. Ако наистина разгледате този страх, ще видите, че това е страхът да не бъдеш унищожен. Най-интересното тук е, че вие го изпитвате, макар много добре да знаете, че гледате филм. Причината, поради която изпитвате страх, е, че вашето его се е отъждествило с образа на героя. Това е основната същност на егото. Главната функция на егото е да се отъждествява.
В истинския живот вашето его се е отъждествило с това да бъде определена личност и определено тяло. Истината е, че от една по-висша перспектива вие представлявате толкова торбата от плът и кости, на която давате своето име, колкото сте и героят от филма, който гледате. Вие, както подчертах по-рано, сте въплътена в тяло душа, като ударението тук е върху думата "душа". Вие сте нещо много, много повече от обикновената личност. Когато във вас започне да навлиза голямо количество душевна енергия, вашето его може да се почувства застрашено и да стигне до извода, че ще бъде унищожено.
Със сигурност се изживява в първата чакра, защото това наистина е страх за най-основното от всички оцелявания - оцеляването на човека като същество. Но човек го преживява и в останалите чакри, като слънчевия сплит, например. Това, за което тук всъщност става дума, са всички енергийни центрове и всички фини тела. Причината, поради която наблягам върху първата чакра, е фактът, че енергиите на Бетелгейзе са особено добри за освобождаването от страха в първата чакра. Важно е да се знае, че егото не умира наистина и в това отношение има твърде много неразбиране. Нещо обикновено е да се използва изра¬зът "смъртта на егото". Егото продължава да съществува, дори след като човек бъде подложен на този процес на духовна еволюция. Както казва Кришнамурти: "Имате нужда от егото си, за да хванете авто¬буса." Ако се каните да бъдете самостоятелно функционираща единица на физическото ниво, трябва да притежавате его. Ако се отъждествявате така силно с това да сте всичко във вселената, не само няма да можете да хванете автобуса, но има голяма вероят¬ност той да мине през вас. Затова егото не изчезва в буквалния смисъл, нито умира - то се трансформира. Трансформацията е толкова радикална, разбира се, та егото се чувства така, като че ли ще умира. Ако вие се интересувате сериозно от духовното развитие в такъв случай на определен етап от него вашето его ще бъде заплашено и това със сигурност никак няма да му е приятно! Това е една от разликите между всички легитимни мистични учения и някои части от движението Ню Ейдж, които твърдят, че развитието няма нужда от болка и страдание.
Преди всичко емоциите са най-тясно свързани с елемента вода. Разбира се всеки учител, поради факта, че е учител, може да работи с всички елементи, но учителите от Бетелгейзе са особено умели в повишаването на вибрационната честота на елемента вода и в осигуряването на свободен поток от положителни емоции. Както вече казахме, когато един човек стане осъществен или просветлен, егото или личността не изчезва. Така че всички учители и всички просветлени същества продължават да имат личност със специфични особености и наклонности. Трябва отново да кажа, че всеки учител може да работи с различни енергии и може да даде всяка от инициациите, представени в тази книга. Само дето тези учители, подобно всички същества, притежават съвкупност от специфични, организирани предпочитания в съответствие със структурата на техния лъч.