сряда, 12 май 2010 г.

НОВА НАДЕЖДА ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО

Вселената е съставена от две дъги на сътворението - инволюционната дъга и еволюционната дъга. Инволюционната дъга е свързана със спускането на духа в материята и е била наречена Издишването на Бога. Еволюционната дъга е свързана с издигането на материята в духа и е била наречена Вдишването на Бога. Крайната цел на всички еволюционни процеси във вселената е обединяването на тези две дъги, обединяването на материята и духа. На индивидуално ниво говорим за обединяване на нашата духовна природа с нашата личност (с личността, свързана с нашето тяло, емоции и мисли). Много от проблемите, от които страдаме ние, хората, са резултат от различните начини, по които може да се прояви липсата на обединение между нашата духовна природа и нашата личност. Някои хора притежават една вътрешна празнота, често неосъзнавана от тях, защото тяхната личност не може дори да приеме реалността на духовното царство. Други духовно ори¬ентирани хора срещат големи трудности да интегри¬рат своите духовни преживявания и ценности в света на ежедневието. Голяма част от тях имат проблеми дори да приемат своя живот на физическото ниво и копнеят да се завърнат в по-висшите сфери.
Със сигурност е било предварително определено да има едно естествено противопоставяне или напре¬жение между материята и духа. Спомнете си обаче от нашия разговор в Главата за Ригел, че материята и духът не са просто противоположности, а двойка, обединена в едно цяло. Те следователно са взаимно допълващи се противоположности. Напрежението между материята и духа е съзидателно и притежава способността да ни подхранва. Но тъй като това нап¬режение кара много хора да се чувстват разделени на части, да усещат, че не са цялостни, е естествено да се чудим, дали не е било определено човечеството да е много по-напред в процеса на обединяване на мате¬рията и духа, отколкото е в момента. Можем ли да посочим специфични исторически събития, които по някакъв начин са довели до духовното заобикаляне на човечеството?
Всъщност има два исторически фактора, които заедно са забавили значително прогреса на човечест¬вото в обединяването на материята и духа. Първият от тези фактори е физическата смърт на Исус, преди да успее да създаде систематичен метод за предава¬нето на определена информация и енергийни инициации от едно поколение на следващото - даровете, които е искал да завещае на човечеството. За да схва¬нем това твърдение, трябва да сме наясно с разликата между широко разпространената или екзотеричната интерпретация на Исус и езотеричната интерпретация на Исус. В официалната християнска интерпретация Исус е единственият Син Божи, който е дошъл, за да бъде спасител на хората. В езотеричната интерпрета¬ция всички ние в еднаква степен сме синове или дъ¬щери Божии и мисията на Исус, чрез неговото учение и езотеричната система на инициация, е да улесни способността на хората да достигнат до висшите със¬тояния на съзнанието, известни на Запад като Хрис¬тово Съзнание (на което се спряхме в Главата за Сириус).
В една езотерична интерпретация физическата смърт на Исус не е била част от някакъв божествен замисъл за спасението на човечеството, защото тя не е могла да се предвиди с абсолютна сигурност. Хора¬та притежават свободна воля и това включва по-специално и индивидите, отговорни за физическата смърт на Исус. Със сигурност, ако Исус се беше появил и беше започнал да проповядва, че всички ние сме в еднаква степен деца на Бога, тогава официална¬та християнска интерпретация за Бог, жертващ един¬ствения си син, трябва да се промени. В действител¬ност физическата смърт на Исус е била преждевре¬менна и не му е позволила да основе приемствената линия на шакти, каквото намерение е имал. Вярно е, както някои са твърдели, че части от оригиналните езотерични учения и инициации на Исус са се запази¬ли. Но те съществуват само като фрагменти, а не като цялостна и свързана система.
Енергиите, които Исус имал намерение да преда¬де, били вдъхновени варианти на енергиите от еврейс¬ката мистична традиция Кабала, чийто наследник бил той. Освен че бил духовен гений, Исус бил и кабалистичен гений с дълбоки и оригинални прозрения за използваните по онова време енергии. Той видял, макар да се считало, че кабалистичните енергии се управляват основно от метафизическия елемент огън, че метафизическият елемент вода играе много по-важна роля във функционирането на тези енергии, отколкото до този момент се предполагало. Водата например отговаря за характерния начин, по който голям брой кабалистични енергии постепенно се ин-тегрират все по-дълбоко и по-дълбоко в тялото, точно както физическата вода може да проникне бавно, но дълбоко в земята. Следвайки божественото ръковод¬ство, Исус си сътрудничел с Консорциум от множес¬тво неземни Учители, в това число и с тези от Ригел, Бетелгейзе и Сириус, за да създаде една система на кабалистична инициация, която набляга на водата и огъня по равно.
В своята проповедническа дейност сред хората Исус се опитвал да развие в тях качеството, което е било наречено "божествено зрение", способността светът да бъде виждан по начина, по който го вижда Бог. Например онези, които притежават божествено зрение, виждат всички хора в еднаква степен като деца Божии и виждат любящата подкрепа на Бог навсякъде в природата. Основният начин, по който преподавал Исус, бил чрез притчи, които представлявали опит да ни събуди от транса, предизвикан от нашите земни грижи, за да видим и почувстваме реалността на Бо-жията безкористна любов към нас. Загрижеността на Исус за развиването на божественото зрение е повлияла силно и кабалистичната система на инициация, за чието създаване помогнал и той. Ключова част откази система за иницииране била кабалистичната шакти, която развивала както божественото зрение, така и способността да се чувства любящото присъствие на Бога в собственото тяло. Исус нарекъл тази енергия "Основата", защото тя била една от основите на сис¬темата, второ, защото вярвал, че божественото зрение трябва да бъде основата, от която да произтичат всички наши действия. Тази енергия е един от основ¬ните дарове, които той искал да подари на човечест-вото. Но умира преждевременно, преди да успее да създаде приемствена линия за предаването както на тази енергия, така и на останалата част от своята система.
След физическата смърт на Исус Духовната Йе¬рархия на Земята и сътрудничещите с нея неземни Учители не могли да намерят човек с гениалността, необходима за разбирането на неговата система, или с харизмата, нужна за създаването на приемствена линия със световно значение. Ако учителите искат да изпратят енергия, за да помогнат на хората, те могат да го направят по два начина: или чрез енергиите, които са предназначени да бъдат предадени на хората директно в инициациите, или чрез енергиите, които са изпратени на земната функционална мрежа и които достигат по този начин до хората индиректно. Въпре¬ки че подходът с функционалната мрежа влияе върху духовното развитие на хората много по-бавно, това бил единственият достъпен за учителите метод, за да достигнат енергиите на Исус до човечеството след неговата физическа смърт. Тези енергии са жизнено¬важни за хората, ако те искат да достигнат до пълното развитие на божественото зрение, до интегрирането на материята и духа и до онези състояния, които на Запад са известни като Христово Съзнание.
Искаме да подчертаем, че съществуват голям, брой красиви и духовно преобразуващи енергии, ид¬ващи от най-различни традиции, съществували в ми¬налото и продължаващи да съществуват и днес. Не казваме, че енергиите на Исус са единствените, нито твърдим, че са най-важните. Основното им значение в настоящия момент от времето е резултат от факта, че тях ги няма, че те не присъстват в системата на земната функционална мрежа или в нашите фини тела в степента, в която щяха да присъстват, ако системата на Исус беше оцеляла.
Фактът, че енергиите на Исус не се предават като система на инициация, е първият от двата историчес¬ки фактора, споменати по-горе. Вторият фактор е свързан историята на едно тайно братство на духовно развити хора, наречено "Пазители на Земята". Тези Пазители на Земята са съществували във всички кул¬тури, по целия свят, през цялата история на човечес¬твото, и са носили отговорността за поддържането на благоденствието на системата на земната функцио¬нална мрежа на фината енергия, а освен това са доба¬вяли и нови енергии, за да улеснят и подпомогнат духовната еволюция на човечеството. Пазителите на Земята вкарват в земната функционална мрежа както енергии, получени от предишните поколения на тях¬ното братство, така и енергии, получени от земните и неземните учители.
Една от основните причини, поради които са ра¬ботили тайно, е, че енергиите, които използват, подоб¬но на много други висши духовни енергии, могат да развият свръхестествени сили. Броят на Пазителите на Земята във всеки конкретен момент от историята на човечеството е бил винаги относително малък, защото всяко поколение има проблеми при открива¬нето на наследници, които да са достатъчно талант¬ливи, и да може да им бъдат поверени свръхестестве¬ните сили. Но въпреки че техният брой е малък, при¬съствието на тези Пазители на Земята е от критична важност, тъй като определени честоти от енергия могат да бъдат поставени във функционалната мрежа единствено от въплътени във физически тела същес¬тва.
Голям брой висши духовни енергии не могат да присъстват безопасно в системата на земната функци¬онална мрежа, ако тази система не е достатъчно здра¬ва. Един от факторите, влияещи върху способността на Духовната Йерархия да продължава да изпраща Исусовите честоти на земната функционална мрежа след неговата гибел, бил комбинираното усилие на Пазителите на Земята от много страни. Тези Пазители на Земята, с помощта на Службата на Христос, неп¬рекъснато укрепвали земната функционална мрежа, за да задържа в себе си все по-висши и по-висши нива на енергиите на Исус. Тъй като системата на Исус се състои от една степенувана поредица от по-висши и по-висши честоти, вибрацията на земната функцио¬нална мрежа трябва да бъде ускорена, преди всяко следващо честотно ниво да може да бъде интегри¬рано.
Ключово събитие в историята на Пазителите на Земята възниква след като Римската империя нахлува в келтска Британия през 43 г. сл. Хр. До момента на своето окончателно изтегляне през 410 г. сл. Хр. рим¬ляните унищожили ефикасно келтската цивилизация във вида, в който тя съществувала преди това. За голямо съжаление само няколко поколения след нашествието на римляните келтският клон на Пазители¬те на Земята престанал да съществува. Мнозина били убити от римляните, а малцината, които оцелели, решили по-скоро да останат без наследници, отколко¬то да предадат своето познание на хора, на които не можело да бъде доверено развитието на свръхестест¬вените сили.
След физическата смърт на Исус, въпреки че не¬говата система за иницииране вече не била достъпна за хората, редица земни и неземни Учители започнали процеса на вкарването на тези ключови честоти в земната функционална мрежа. След това постепенно, с течение на времето, започнали да изграждат нивата на тези необходими честоти. След гибелта на келтския клон на Пазителите на Земята, нивата на енергиите на Исус, които вече били в системата на земната функци¬онална мрежа, останали в нея, но функционалната мрежа не притежавала допълнителните функционира¬щи честотни подобрения, необходими за по-висшите вибрационни нива. Следователно, кумулативният ефект от преждевременната смърт на Исус и от гибел¬та на келтския клон на Пазителите на Земята бил значителното забавяне развиването на способността на човека да интегрира материята и духа. И пак да кажа, не твърдим, че енергиите на Исус са единстве¬ните, които могат да развият тази способност; нито твърдим, че те са най-важните. Ударението е върху факта, че висшите нива на тези енергии отсъстват. Ключово понятие тук е, че комбинираното присъст¬вие на енергиите от най-различни духовни традиции, както в земната функционална мрежа, така и в нашите фини тела, е необходима предварителна стъпка, преди хората да могат да достигнат най-висшите нива на духовната еволюция.
Историята не свършва дотук! Посланието на тази глава наистина е послание на надеждата, защото ско¬ро в развитието на събитията ще настъпи положите¬лен обрат. Векове наред учителите са работели по непрекъснато актуалния проект за откриването на на¬чин да се заместят липсващите честоти на келтския клон на Пазителите на Земята и за развиването на алтернативни пътища за укрепване способността на функционалната мрежа да получава нови и по-високи нива на липсващите честоти на Исус. Добрата новина е, че този проект ще бъде завършен през 2012 година! Тогава ще има една или повече духовни групи, които ще могат да възстановят инициациите с оригиналната енергия на Основата на Исус. Промените в земната функционална мрежа и възстановяването на тази спе¬цифична част от системата на Исус значително ще ускорят духовната еволюция на човечеството, в това число и на много важната способност за обединяване на материята и духа. Освен това ще подготвят сцената за появата на духовния водач, който е бил наречен Световния Учител, и за още по-големите трансфор¬мации, които той ще предизвика.
Както се спомена, много от традициите по света очакват предречената поява на един основен духовен водач. Будистите очакват идването на Майтрея Буда, мюсюлманите очакват Имам Махди, евреите очакват Месията, а християните очакват Христос. Истината е, че всички тези водачи са една и съща фигура. Този Световен Учител ще се появи не само за хората от определена вяра, а за последователите на всички вери. Това велико същество ще бъде по-скоро един нов духовен Учител, а не повторна поява на предишен духовен учител.
Световният Учител ще координира усилията на много хора и учители за установяването на Златния век на мир, справедливост и хармония на Земята. С помощта на една изключително дълбока връзка със системата на земната функционална мрежа Светов¬ният Учител ще действа като проводник за огромен прилив на енергии към Земята и хората от голям брой земни и неземни учители. Световният Учител ще създаде също така система от енергийни инициации, които ще обединят енергиите от всички духовни тра¬диции по света. Той или тя ще внесе и онези енергии, които са необходими, за да се постави началото на следващия цикъл от Божествения замисъл.
Важно е да се разбере, че Световният Учител ще бъде духовен, а не политически водач, и ще притежава власт само в степента, в която хората доброволно му я дадат. Важно е да се разбере също така, че Световният Учител няма да бъде нещо като духовен цар, а по-скоро ръководител на общност. Ако използваме една друга аналогия, Световният Учител ще има връзка с хората и със Земята, която е сходна с връзката на коронната чакра на човека с цялата система на негвите чакри. Настъпването на Златния век на човечеството не може да бъде предизвикано само от един човек, колкото и силен да е той, а изисква координи¬раните усилия и съвместната работа на всички нас.