сряда, 12 май 2010 г.

Защо върху тази планета са допуснати същества с негативно съзнание

Това е много важен въпрос и, разбира се, е въпрос, който хората са си задавали от векове. Счи¬там, че има три неща, които трябва да кажа във връзка с него. Първото е свързано с въпроса: "Какво е зло?". Вторият момент е свързан с въпроса: "Защо Бог позволява съществуването на злото?" И третият момент е: "Какво можем да направим по този въпрос?". Както казах в главата за Бетелгейзе, злото е неосъществено добро, защото от една върховна перспектива съществува само Бог. Тъмнината е просто отсъствие на светлина и точно това представлява и злото. Злото е отсъствие на светлина. Злото е изопачено, изкривено добро.
А защо Бог допуска съществуването на злото? Най-големият подарък, който Бог ни е дал, е подаръкът на свободната воля. Това е естественото рождено право на всички разумни същества и е важно да бъде разбрано. Важно е да се разбере колко фундаментално е значението на свободната воля за структурата на вселената. Ние, като хора, притежаваме свободна воля, не защото сме решили, съзнателно или несъзнателно, да притежаваме свободна воля. Ние притежа¬ваме свободна воля, защото Бог я е дал като дар на всички разумни същества. Затова, в последна сметка, това, което учим, е как да проявяваме божествената любов във физическия свят.
Това, което се канех да кажа, е какъв смисъл би имало, ако човекът, който обичате най-силно и чиято любов ви кара да се чувствате добре, дойде и ви каже: "Много-те-обичам" като някакъв робот. Какъв смисъл би имало това за вас? Вярно е също така, както казахте, че в света на явленията доброто не съществува без това, което на¬ричаме зло. Дори Бог не може да създаде световете произволно. Дори Бог твори, подчинявайки се на определени ограничения; ограниченията са вградени в логиката, така да се каже. Дори Бог не може да създаде свят, в който има само горе, а няма долу. Самото понятие за "горе" предполага, че трябва да съществува и "долу". Бог е дарил всички разумни същества със свободна воля. От нас зависи как ще я използваме. Злото съществува, защото има хора, които злоупотребяват със свободната воля.
Какво правим, когато се сблъскаме със злото? Съществуват различни нива, на които човек може да реагира на негативното, и в дадена ситуация е възможно да избираме между тях. Най-високото ниво обаче е това, на което се противопоставяме на злото не чрез насилие, а като излъчваме колкото се може по-силно истината на Божията любов.
Ние живеем във физическото царство и понякога откриваме, че сме в ситуации, при които се отклоняваме от този висш принцип. Целта е винаги да знаеш, че когато се държиш агресивно, се отклоняваш от висшия принцип. А трябва също така да разберем, че когато се противопоставяме със сила на злото, рискуваме самите ние да се превърнем в зло. В нас съществува тенденцията да се превърнем в това, с което се борим.