четвъртък, 6 май 2010 г.

ВЕГА - БЛАГОСЛОВИЯТА НА СЪСТРАДАНИЕТО

Преди да получите тази или някоя от останалите звездни инициации, трябва да приемете Настройката за укрепване на фините тела и Инициацията против заблуди. По¬добно на останалите звездни инициации можете да получите инициацията на Вега просто като помолите за нея (след като извършите Настройката за укрепване на фините тела и Инициацията против заблуди). Препоръчвам ви, преди да помолите и да получите тази инициация, да прочетете цялата глава.
Тази инициация от Вега е предназначена за развиване на качеството на универсалното или божественото състрадание. Състраданието е желанието за облекчаване на страданието на другия. То не е емпатия - емпатията се отнася до дълбокото съпреживяване на емоцията на другия човек. Състраданието е по-активно от емпатията. Състраданието е нещо различно и от жалостта и скръбта. Жалостта и скръбта прокарват граница между другите и нас; състраданието ни обединява с другите хора.
Когато човек се развива духовно, той напълно естествено развива качеството, което е било наречено универсално или божествено състрадание. Това качество има връзка с обикновеното състрадание, подобно на връзката, която безкористната или божествената любов има с обикновената любов. Както показва и самото име, универсалното състрадание се простира към всички същества без изключение. Това твърдение обаче не казва нищо за неговата красота и сила.
Универсалното състрадание е едно от най-изящните и трансформиращи живота състояния в сравнение с всички останали състояния на живота. Ако човек го изпита дори за миг, никога вече няма да бъде същият. Универсалното състрадание е важно, не само за развитието на отделния индивид, но и за развитието на цялото човечество. Далай Лама е казал, че ако човечеството трябва да оцелее, състраданието е необходимост, а не лукс.
Веганите учат, че хората имат три страха, които са основните емоционални прегради пред изживяването на по-голямо състрадание. Това са страхът от емоционална болка, страхът от намаляване (т. е. че чувството на състрадание по някакъв начин ще отнеме нещо от нас) и страхът от отклоняване от собствения ни път. Истината е, че във всяка конкретна ситуация истинското състрадание, онова, което е различно от жалостта или взаимната зависимост, води до точно обратното на онова, от което се страхуваме.
Веганите искат да запознаят всеки човек със след¬ващото упражнение за освобождаване от тези страхо¬ве и за развиване на по-голямо състрадание. Това упражнение е отделно от тяхната звездна инициация за състрадание и може да се изпълнява от всеки, независимо дали той иска да получи Веганската инициация или не. Упражнението трябва да се прави само, когато човек наистина иска да развие в себе си качеството на състраданието и чувства, че един от трите страха го блокира. Състраданието не може да се насилва. Трябва да отбележим, разбира се, че състраданието се развива най-добре, като се работи както с енергията, така и със съзнанието на човека. Много добра практика е да си представите как ще се чувствате на мястото на другия. Упражнението се основава върху факта, че когато някой от трите страха блокира състраданието, има нещо в близост до чакрата на слънчевия сплит, от което трябва да се освободим. Упражнението се състои от три стъпки и вие трябва да отделите поне две или три минути на всяка от стъпките.
1. Релаксирайте слънчевия сплит. Вдишвайте и издишвайте от слънчевия сплит, за да го сти-мулирате да релаксира.
2. Представете си, че в слънчевия сплит има цвете и неговите венчелистчета се отварят. Цветето сочи нагоре, към върха на главата.
3. Освободете се от образа на цветето. Представете си, че в слънчевия сплит е пуснало корени дърво, което расте нагоре, докато върхът на дървото стигне до сърдечната чакра. След това си представете, че короната на дървото се раз¬стила във всички посоки, докато не обгърне цялата сърдечна чакра.
Цялото упражнение отнема не повече от десет минути и аз ви препоръчвам горещо да го практику¬вате колкото се може по-често.
Учителите, които изпращат това упражнение, как¬то и благословията на инициацията на състраданието са от звездата, наречена Вега. Вега, най-ярката звезда в съзвездието Лира, се намира на около 26 светлинни години от Земята и е около 58 пъти по-ярка от Слънце¬то. Това е петата по яркост звезда в небето, а през лятото е най-ярката звезда в северното полукълбо. Заедно с Денеб и Алтаир Вега образува "Летния триъгълник". Вега е първата звезда, която е била фотографирана (Харвардската лаборатория през 1850 г.)
Веганите са една от групите, които са свързани от най-дълго време с планетата Земя. Те работят с голям брой енергии от природата, в това число с енергиите на дърветата, кристалите и скалите (особено гранита). В исторически аспект веганите са играли основна роля в работата с енергийните центрове и земната функционална мрежа, в частност със сърдечната чакра на Земята. Приблизително от 1500 г. сл. Хр. те вече не играят такава водеща роля, каквато имат някои други групи. Но през следващите няколко века отново ще излязат на преден план.
Те са ориентирани към изкуствата и са изучавали много подробно творческите процеси. Тяхната кул¬тура цени високо красотата. Веганите обичат особено силно музиката и са много умели в нейното използва¬не за духовни цели, състоящи се в пробуждането на "звука на душата" на даден човек. Всъщност в древна Елада, както и в други култури, Вега била наричана "звездата на арфата", указание за митичната седемструнна лира на Хермес. Американският поет Джеймс Ръсел Лоуъл казва, че струните на тази лира "издават музика, която се чува от свещените уши".
Веганската духовност в редица отношения напо¬добява традицията на будизма. Подобно на будизма поставя ударението върху развиването на състраданието. С развиването на качеството на универсал¬ното състрадание започва да се появява едно фино тяло, което съществува в латентен вид в енергийното поле на човека и което можем да наречем тялото на състраданието. Между развитието на това фино тяло и развитието на състрадание има взаимна връзка. Това фино тяло съществува на нива с различна често¬та. Както добре знаем, Ваджраяна (една от школите на будизма) е създала голям брой техники за работа с нивата на тези честоти и с това фино тяло като цяло. Веганите са създали редица сложни системи на светлинни тела, в това число и някои, които са твърде сходни с тези, използвани във Ваджраяна.
По-слабо известно е, че с развиването на качество¬то на безкористната любов и на онези състояния на съзнанието, известни на Запад като Христово Съзнание, се развива едно подобно, но различно фино тяло, което бихме могли да наречем тяло на любовта. Това тяло на любовта също съществува в латентен вид в човешката аура. Между развитието на това фино тяло на любовта и развитието на безкористната любов има взаимна връзка. На Запад това тяло най-често е било наричано "Христовото тяло" и е било свързано с езотеричните християнски традиции, като онези, развити от някои монаси близо до планината Атос. Важно е да се разбере обаче, че знанията за това тяло и за начините, по които то се използва, не принадлежат само на една традиция. С него са работили много интензивно в Кабала, както и древните маи и древните келти.
От гледната точка на долните нива състраданието и любовта са свързани, но все пак различни качества. Понякога се е казвало, че състраданието е в по-голяма степен желанието да се облекчи страданието на другия, докато любовта е повече желанието да направиш другия щастлив. От позицията на горните нива състраданието и любовта не са две отделни качества, а аспекти на едно по-голямо, неделимо цяло - различни цветове в рамките на една и съща небесна дъга, така да се каже. По същия начин съществува еволюционна стъпка, която се издига над тялото на състраданието и на любовта. Тази стъпка е обединяването на двете тела, за да се образува едно по-голямо, неделимо цяло. При ръководството на човечеството основната, дългосрочна цел на веганите се състои в това да ни помогнат за обединяването на тези две тела. За осъществяването на тази цел те ще ни запознаят със специфичните техники на тялото от светлина.