неделя, 2 май 2010 г.

ПОЛЯРНАТА ЗВЕЗДА - БЛАГОСЛОВИЯТА НА ДИШАНЕТО

Преди получаването на тази или на някоя от ос­таналите звездни инициации, е необходимо да полу­чите Настройката за укрепване на фините тела и Ини­циацията против заблуди. Подобно на останалите звездни иници­ации, и настоящата инициация от Полярната звезда можете да получите просто като помолите за нея (след като сте извършили Настройката за укрепване на фи­ните тела и Инициацията против заблуди). Препоръч­вам ви, преди да помолите и да получите инициация­та, да прочетете настоящата глава. Както при остана­лите звездни инициации, за получаването на цялата инициация е необходим около час и петнайсет минути.
Полярианската инициация ви осигурява енергията, с чиято помощ да работите със своето дишане. Всички духовни традиции са потвърждавали духовното значе­ние на дишането. Всъщност английската дума spirit (дух) произлиза от латинска дума със значение "дишане". Начинът, по който дишаме, оказва влияние върху състо­янието на нашето съзнание, директно и индиректно, чрез въздействието върху нашите фини тела.
Тази инициация има две взаимно свързани цели. Първо, с течение на времето тя работи за отстранява­нето на устойчивите модели в нервната система, кои­то ви пречат да дишате по различни начини. Източни­ците на тези устойчиви модели е нашето негативно емоционално и мисловно програмиране. Второ, поз­волява на вашия Висш Аз да работи по-лесно с диша­нето, за да ви помогне да се развиете индивидуално и духовно.
Инициацията използва система на функционална­та мрежа, която създава в един важен енергиен център вътре в тялото, близо до горния край на тилната кост (издатината малко над основата на черепа). Този цен­тър помага да се контролира дишането и в различните култури е наричан по различни начини - например Нефритената възглавница в даоизма, Вратата на чети­рите вятъра в Хуна, Лунният център в индуизма. Във всички тези традиции правилно се подчертава, че ин енергията на този център балансира общата ян енер­гия на мозъка. Този баланс съответства на начина, по който ян енергията на Полярната звезда А е баланси­рана от ин енергията на Полярната звезда Б (както ще видим, Полярната звезда е двойна звезда.) Между енергийния център в горния край на тилната кост и продълговатия мозък, който управлява важните авто­номни функции, в това число дишането и кръвообра­щението, има резонанс. Когато този център се отвори, вашето дишане започва да се променя напълно естес­твено, за да съответства на ситуацията. Важно е да знаете, че не съществува само един правилен начин за дишане. Дишаме по различен начин в зависимост от това дали седим, стоим, тичаме, играем тенис, плува­ме, медитираме и т.н.
Тази инициация позволява на вашия Висш Аз да работи по-лесно с вас, за да въздейства върху диша­нето ви в името на вашето индивидуално и духовно развитие. Това ще стане автоматично, веднага щом получите инициацията. Но вие можете да се облаго­детелствате още повече, ако помолите съзнателно своя Висш Аз да работи с вашето дишане. Понеже дишането е вратата към Божественото, едно от най-полезните неща, които човек може да направи (неза­висимо дали е получил тази инициация, или не), е да помоли Висшия Аз да работи с дишането. След по­лучаването на тази инициация е възможно да забеле­жите промяна в дишането си по всяко време. Особено вероятно е обаче да забележите такива промени, кога­то медитирате. Бъдете готови да оставите тези про­мени да настъпят, дори и ако ви се струват необичайни или пък смущаващи. Помнете, че с помощта на устой­чивите модели в дишането ние потискаме емоциите. Когато тези модели бъдат отстранени и емоциите започнат да излизат на повърхността, може да изпи­тате тревога и безпокойство.
Един от ефектите на предната Арктурианска ини­циация за надежда е увеличаването на количеството кислород, което тялото може да задържи в себе си. Тази инициация продължава този процес, като еднов­ременно увеличава количеството кислород, което мо­жете да поберете в себе си, и заедно с това увеличава способността ви да го използвате. Въпреки че всяка от седемте звездни инициации е полезна и сама по себе си, те са създадени, за да работят заедно за развиването на Христовото Съзнание. Тази инициа­ция съдейства за развитието на Христовото Съзнание, като подпомага голям брой дихателни модели, свър­зани с това състояние. Най-важният общ елемент в тези модели е движението на гръдния кош по такъв начин, че да осигури свободното протичане на енер­гията през сърдечната чакра.
Учителите, които носят тази инициация, са свър­зани със звездата, наречена Полярна, която е около 1600 пъти по-ярка от нашето Слънце и е на около 690 светлинни години от него. Това е най-ярката звезда в съзвездието Малка Мечка и четиридесет и деветата най-ярка звезда в небето, гледана откъм Земята. Съз­вездието Малка Мечка се състои от група звезди, наричани обикновено Малкия Черпак. В действител­ност Малкият Черпак сам по себе си не е съзвездие, а отделна група звезди, наречена "звезден рояк".
Обикновено не се знае, че всъщност Полярната звезда е двойна звезда. Ако погледнем през достатъч­но мощен телескоп към това, което с невъоръжено око ни изглежда като един източник на светлина, ще ви­дим, че всъщност звездите са две. По-голямата от тях е бяла, а по-малката е с блед синкав оттенък.
За да откриете местоположението на Полярната звезда, най-напред намерете добре известния звезден рояк, а именно Големия Черпак в съзвездието Голяма Мечка. След това намерете двете звезди в края на чашата (известни като "указателните звезди") и прос­ледете правата линия, образувана от тяхното съеди­няване, в посока обратна на Големия Черпак (отдале­чавайки се от него). Първата ярка звезда е Полярната.
Полярната звезда обикновено е известна като Се­верната звезда (името Поларис е съкратената форма на Stella Polaris, което на латински означава Звезда на Севера). Това е звездата, която е до Северния небесен полюс. Ако можете да намерите Полярната звезда в небето, винаги сте в състояние да определите накъде е север. В допълнение към това по ъгъла на Полярната звезда над хоризонта можете да определите своята географска ширина на Земята. Поради тези причини Полярната звезда е най-важната звезда за моряците и пътешествениците.
Полярната звезда само временно е Северната звезда. Тъй като Земята не е с идеална сферична форма, гравитацията от Слънцето и Луната карат земната ос да извършва едно движение напред, извес­тно като прецесия. Това движение е като колебаенето или вибрирането на въртящия се около оста си връх и води до един 14 000-годишен цикъл на смяна на звездата на полюса. След около 14 000 години Северна ще е звездата Вега, а след около още 14 000 години Полярната звезда отново ще бъде Северната звезда. В различни култури по целия свят Полярната звезда е символ на постоянство и преданост. Онези, които работят, със звездните енергии, са използвали енергиите на Полярната звезда, за да подпомогнат формирането на устойчивост в емоционалното ниво и на концентрация в мисловното ниво. Тя поддържа волята, но не насилствено и принудително, а като ни помага да преживеем комбинация от воля и искреност чрез настройването към Висшия Аз. Особено полезна е за групови занимания, тъй като нейните енергии могат да се използват за поддържане на единството и концентрацията на групата, но по начин, който уважа­ва индивидуалността на нейните членове.
Винаги помнете, че енергиите на една звезда, дори в по-голяма степен от тези на отделния човек, съдър­жат голям брой честоти и по този начин имат голям брой приложения. Когато се настроите към енергията на една звезда, има вероятност да осъзнаете свойства различни от тези, които обикновено се споменават в книгите. Така най-често споменаваните свойства на енергиите на Полярната звезда са тези, посочени по-горе. Тази звезда обаче е доста многообразна и ней­ните енергии могат да се използват по много начини. Най-важната мисия на Учителите от Полярната звезда е да подпомогнат развитието на земната чакрата на третото око. Енергиите на Полярната звезда се съчетават особено добре с чист кварц и с вода. Една от предпочитаните точки за концентриране за Учите­лите от Полярната звезда е някой голям воден басейн, като река Амазонка, например.