сряда, 12 май 2010 г.

СЕДЕМТЕ ЛЪЧА НА СЪТВОРЕНИЕТО

1. Лъчът на Волята или на Силата. Основната космическа функция на Първия лъч е да инициира действията, необходими за осъществяването на божествения замисъл.
2. Лъчът на Любовта/Мъдростта. Основната космическа функция на Втория лъч е да свързва нещата, които са необходими за осъществяването на бо¬жествения замисъл.
3. Лъчът на Разумната, Творческа Активност. Оновната космическа функция на Третия лъч е пре¬творяването на дело (да осъществява контрол върху детайлите) на божествения замисъл.
4. Лъчът на Хармонията и на Хармонията чрез Конфликта. Основната космическа функция на Четвъртия лъч е да доведе до хармонизирането на противоположностите в сътворението.
5. Лъчът на Науката и на Конкретното Познание. Основната космическа функция на Петия лъч е да използва менталното ниво, за да обедини долните и горните нива.
6. Лъчът на Набожността и на Абстрактния Идеа¬лизъм. Основната космическа функция на Шестия лъч е да обърне сърцата и умовете към Бога.
7. Лъчът на Реда и на Меркуриевата промяна (който е бил описан също така, според нас по-несполуч¬ливо, като лъчът на Церемониалния Ред). "Основ¬ната космическа функция на Седмия лъч е да осъществи магическата работа по смесването на духа и материята, за да получи формата, чрез която животът ще разкрие славата на Бога." "Езотерична психология", т. 1, Алис Бейли.