сряда, 12 май 2010 г.

Каква е позицията на християнството днес

Онези от многобройните християнски веро¬изповедания, които предават истинските духовни учения, помагат за появата на Световния Учител, както и всички искрени духовни учения на всички вери. Съременното официално християнство обаче не прави изобщо нищо от енергийна гледна точка, за да подготви нещата за пристигането на Световния Учител. Както споменах, една от великите трагедии в историята на християнството е загубата на системното предаване на езотеричните учения и енергии на Исус. За щастие тези учения и енергии не са били изцяло изгубени. На различни места по Земята са се запазили фрагменти от тях, въпреки че са били изгубени като цялостна система.
Едно от важните неща, които трябва да се разберат за всеки велик духовен водач, е, че подобен човек винаги предава както екзотерични или външни учения, така и езотерични или вътрешни учения. Всеки учител по даден предмет, който е добър учител, ще обучава различните хора по различен начин в зависимост от тяхното ниво на осъзнаване и готовност да се учат.
Важно е също така да се разбере, че целта на езотеричните учения не е създаването на някакъв вид елит. Езотеричните учения са естествен резултат от този универсален принцип на доброто обучение, а също отразяват и няколко други важни факта. Един от тях е, че някои от най-важните истини за вселената са трудни за възприемане, когато бъдат чути за първи път, и ако бъдат разкрити преждевременно, има веро¬ятност човек да отхвърли някоя истина, която е много важна за неговото развитие. Вторият момент, който трябва да се разбере във връзка с езотеричните духов¬ни учения, който ги отличава от чисто интелектуални¬те занимания, е, че висшите духовни практики могат да доведат до развиването на различни свръхестест¬вени сили, които един добър духовен учител не иска да предава безразборно.
Езотерични учения съществуват във всички вели¬ки духовни традиции и дори в Новия Завет има места, където Исус разкрива на своите ученици неща, които не съобщава на широката публика. По този начин част от трагедията на съвременното християнство е, че в един прекрасен опит да бъде демократично, този опит идва от признанието, че всички ние сме равни пред Бога, хората са изопачили и обезсилили оригиналните християнски учения, отхвърляйки техния езотеричен компонент. Но не е задължително тази ситуация да съществува вечно, защото духовните сили, които уп¬равляват човечеството, се надяват, че пълните езоте-рични учения, които Исус е имал намерение да предаде на хората, могат да бъдат възстановени. Вероятно тази книга може да се превърне в инструмент за вдъх¬новяването на хората, които искат да възродят езоте-ричните учения на Исус.
Инструмент в обяснението, че енергийните инициации са част от християнската традиция?
Да, точно така.
Можеш ли да кажеш нещо повече за това защо функционалната мрежа на нашата красива планета е незавършена и е била отслабена - в наш ущърб?
Функционалната мрежа, по начина, по който в момента съществува, е сериозно недовършена, за¬щото липсват основни честоти в резултат на серия от взаимно свързани исторически катаклизми. Един от тях е гибелта на келтския клон на Пазителите на Земята, както вече споменах. Келтският клон на Пазителите на Земята използвал също така напеви и музика, за да внесе божествени, фини звукови вибрации. Знаели как да използват Стоунхендж, за да разпрост¬рат тези честоти в системата на функционалната мрежа на планетата. Имало и други честоти, които липсват, заради злоупотребата със силите в древен Египет, което предизвикало изтеглянето на определени ини¬циации от Духовната Йерархия. Случили се и серия катаклизми преди епохата на Египет, свързани с древ¬на Лемурия и Атлантида. Това е наистина моментът, когато започнали проблемите със земната функционална мрежа. Последващите събития, от древен Египет до днешно време, са като събарянето на наредени в древна Лемурия и Атлантида едно след друго кар¬мични плочки от домино.
Значи тези повреди на функционалната мрежа влияят върху съзнанието на човека и върху способността му да използва енергиите по подходящ начин.
Абсолютно, и липсващите честоти в системата на земната функционална мрежа днес оказват голямо влияние върху всички нас по начин, който повечето хора не разбират. Много хора, които са чув¬ствителни към енергията, имат усещането, че нещо липсва, че тяхното енергийно тяло не е съвсем наред и че причините за тази липса са по-дълбоки от семей¬ните и социалните фактори, които им въздействат. Много е важно да се разбере, че макар и нашите фини тела да са съставени от фина материя, това все пак е материя и тя трябва да бъде обновявана и попълвана! Знаем, че във физическото тяло, в резултат от храната, която поемаме, клетките се делят и образуват нови клетки. По същия начин фините тела притежават материя, която се подчинява на закона за ентропията и с течение на времето деградира и трябва да бъде заменена. Откъде идва тази замяна?
Да вземем за пример финото ментално тяло. По-голямата част от материята в него е образувана от енергия, която поглъщаме от Слънцето. Вторият най-важен източник на материя за нашето ментално тяло са дърветата и между менталното тяло на човека и финото енергийно поле на дърветата съществува мго дълбока връзка. Доста хора го усещат на интуитивно ниво. Те знаят, че когато са близо до някое дърво, мисленето им е по-ясно и са изпълнени с по-дълбок покой. Понеже в системата на земната енергийна мре¬жа има честоти, които липсват, енергийните полета на дърветата също са лишени от някои много важни честоти. Следователно нашето ментално тяло не при¬тежава някои твърде необходими честоти. Въпреки че повечето хора не са достатъчно чувствителни към енергията, за да разберат, че нещо липсва, доста хора го усещат и техният брой нараства.
В природата ние отиваме в гората или планината, океаните или пустините и наистина се чувстваме физически ободрени. Понякога това може да се интер¬претира и като духовен и емоционален подем. И раз¬бира се трябва да почитаме окислителния процес във физическото тяло!
Да. И със сигурност е вярно, че дърветата също оказват дълбоко въздействие върху нашето емо¬ционално тяло. Всъщност именно тези твърде тесни връзки, които съществуват между различните природни царства - между минералното царство, животинс¬кото царство, растителното царство и човешкото царство, не трябва да се разрушават. Хората се запозна¬ват с идеята за екологията на физическо ниво и по подобен начин разбират, че не могат да разрушават фините енергийни полета на нито едно царство в природата, без да засегнат всички останали царства. BE: Значи нашето чувство, че не сме така всемогъщи, както трябва да бъдем, че не можем да правим всичко, което си поискаме, идва не само от това, което ти би нарекъл физиологично отсъствие на ценност и т. н., но и от едно много дълбоко вътрешно усещане за неудовлетвореност. Чувала съм доста хора да каз¬ват колко им е трудно да бъдат тук, на планетата, знаейки, че има нещо, което им липсва, но не могат да определят точно какво е.
Да, много хора имат подобни чувства и кога¬то разберат, че за това има някаква причина, която те не могат просто да сведат до семейството, обществото или средата, в която живеят, често търсят други причини. Тези обяснения може да са свързани с чужди източници, влияещи на Земята, или да са нещо, сзано с нивото на ДНК. Но най-важното, което трябва да се подчертае, е, че източникът на тези чувства не е нещо екзотично, а се намира буквално под краката ни. Това е самата Земя - водата, която пием, и въздухът, който дишаме, на които им липсват определени енер¬гийни честоти. В действителност причината тези чувства да са толкова силни, е, че тази липса ни заобикаля ежедневно. Не можем да избягаме от факта, че всичко, което правим, е свързано с Майката Земя.
Тези липсващи честоти влияят и върху духовното развитие на хората. Доста хора вече са били свидетели на това как след като очистят себе си от определени негативни мисловни форми, те се завръщат много бързо след това, карайки ги да се чудят защо е толкова трудно да останеш чист от тези нежелани мисловни форми. Разбира се, за това има много причини. Едно от обясненията обаче е, че нашето ментално тяло просто не е толкова силно, колкото трябва наистина да бъде в този момент от времето. Ако тези отсъства¬щи честоти присъстваха в земната функционална мре¬жа, а поради това и в дърветата, и в нашите ментални тела, за хората щеше да е много по-лесно да изчистят негативните мисловни форми от своето ментално тя¬ло. Тогава всеки от нас ще се чувства много по-често така, както се чувстваме мисловно и емоционално, когато сме в гората, сред природата.
Космическият консорциум и сириусианските координатори на тези седем дара на енергийни благословии за хората и планетата, предложени в тази книга, искат да ни помогнат да постигнем по-силно усещане за равновесие. Много е приятно да знаеш, че съществува Божествен План, целящ да помогне на всеки човек и на човечеството като цяло, обединявайки нашите усилия за постигането на по-радостно, по-приятно изживяване на живота в това тяло.
Наистина, когато липсващите честоти на Земята бъдат попълнени, всеки човек ще установи, че му е по-приятно да бъде в тяло. Това ще е особено валидно за хората, които осъзнават и усещат енергията. Ако хората са сензитивни към енергията и усетят, че нещо липсва, те наистина могат да поискат да избягат от тялото. Тялото обаче е тук поради определена причина и ние виждаме, че дори когато хората се развиват духовно и постигат просветление, те не изчезват в облак дим или в проблясване от бяла светлина. Продължават да са тук, в тяло. Истинската цел на духовната еволюция на човечеството не е трансценденцията, а целостността. Не сме тук, за да напуснем тялото, а за да обединим тялото и духа.
Когато в земната функционална мрежа бъдат възстановени липсващите честоти, за хората ще стане по-лесно да се наслаждават на усещането, че са в тяло. Нека бъдем благодарни, че много учители работят, за да помогнат за осъществяването на тази промяна в земната функционална мрежа и са работили върху този проблем от векове. Тук влизат Учители от нашата Планетарна Йерархия, както и голям брой неземни Учители, в това число и споменатите в тази книга. Когато се появи Световният Учител, целият процес на възстановяването на липсващите честоти на Земята ще бъде значително ускорен, защото това е една от функциите на Световния Учител. Не може да има съмнение, че Световният Учител ще се появи, за да развие духовността, която свързва хората още по-дълбоко със Земята и увеличава тяхната признателност към Майката Земя и към собствените им тела.
Надявам се, че в досегашните единадесет глави сме подчертали огромния принос, който човек, решил да приеме тези енергийни благословии от звез¬дите, прави към самия себе си и към целия живот. И се чудя, дали има още нещо, което би искал да кажеш за връзката между системата на земната функционал¬на мрежа, човешкото съзнание и Световния Учител?
Позволете ми да подчертая, че чрез приема¬нето на тези енергийни благословии от звездите всеки човек има възможност да направи огромен принос не само за своята индивидуална еволюция, но и за еволюцията на човечеството и на планетата. Никой обаче не трябва да се чувства задължен да моли за енергий¬ните благословии. Няма нищо лошо човек да получи тези инициации само заради личната полза, която ще по- лучи от тях. Независимо от това, тъй като между хората и Земята съществува много здрава връзка, както и между всички хора, промените, които ще настъпят в енергийното поле на човека благодарение на получаването на тези инициации, могат да имат далеч достигащи последици. Вторият момент, на който бих искал да наблегна, е, че присъствието на енергийното поле на идващия Световен Учител ще е като опаковането на пакет с хартия. Това е като пакетирането на чудесен божествен подарък. Този божествен замисъл ще предшества настъпването на Златния век за чове¬чеството заради действията, които всички ние ще предприемем заедно, когато бъдем вдъхновени и въз-висени от този велик Учител и един от друг.
Каква е връзката между Световния Учител, нивото на вибрация на земната мрежата и способ¬ността на хората върху планетата да получат енерги¬ята на това същество?
За да настъпи появата на Световния Учител, системата на земната функционална мрежа трябва да се развие по два начина. Първият е, че тя трябва да бъде достатъчно здрава, за да задържи както енерги¬ите с много висока честота, които ще се излъчват от енергийното поле на Световния Учител, така и вибрациите с много висока честота, които Световният Учтел ще предава посредством инициацията на онези хора, които след това ще ги носят. Вторият момент е, че тази функционална мрежа трябва не само да бъде достатъчно силна, за да носи тези енергии но трябва да може и да ги заземява във физическата земя. Защо? Защото тези мощни енергии ще помогнат на човечес¬твото да се развие, ще помогнат и на природата да се развие. Тези енергии действително ще променят енер¬гийните полета на най-различни растения и скали, а променените полета на свой ред ще повлияят върху еволюцията на хората. Тук има голям брой интригу¬ващи обратни връзка. Следователно, за да може енергийното поле на Земята да бъде развито в достатъчна степен, за да заземи енергиите, които ще се излъчват от Световния Учител, трябва да бъдат укрепени реди¬ца триъгълници от фина енергия. Както бе споменато по-горе, особено важен е триъгълникът, образуван от сърдечната чакра на Земята, сърдечната чакра на Слънцето и сърдечната чакра на Сириус. Една от изключително основните функции на този важен триъгълник е да заземява енергиите, които ще бъдат емитирани от Световния Учител.
Понеже говорихме толкова много за промените, които Световният Учител ще донесе, се налага да формулирам възможността, че Световният Учител може да е двойка същества или дори група енергии, а не някаква отделна личност. И трябва да добавя, че някои хора без съмнение няма да се съгласят с обясненията, свързани със забавения духовен прогрес на хората. Във всеки случай искам да наблегна върху казаното от теб преди това, а именно, че Златният век на човечеството не може да настъпи благодарение на усилията само на един човек, без значение колко могъщ е той. По-скоро тази Нова Епоха трябва да настъпи с помощта на общите усилия на всички нас, сътрудничещи си с понякога неразбираемите космически ритми и цикли, които въздействат върху нашия живот изключително дълбоко и непрекъснато направляват нашата съдба. Тъй като ефективността от това сътрудничество зависи от непрекъснатата работа на всеки от нас върху собствената си индивидуална и духовна еволюция, аз се надявам искрено, че енергийните благословии от звездите, дадени в тази книга, могат да помогнат за ускоряването на еволюцията за онези, които сега желаят да участват.
Много е важно да се разбере, че духът медитира винаги чрез определена форма, а за нас в момента тази форма е човешкото тяло. Нека отговорим на древния призив да служим на нашия Създател, като използваме физическата форма, която имаме, с мъдрост, състрадание и любов. Тези характеристики са нашият космически паспорт отвъд времето и пространството, въпреки че трябва да бъдат постигнати с помощта на желанието ни да ги търсим в нашето вътрешно съзнние, където те чакат да бъдат разкрити и изразени.
Да. И след всичко казано дотук за това, което ще ни донесе бъдещето, да не забравяме големия брой благословии, с които сме били дарени и на които можем да се наслаждаваме в наше време. Със сигурност една част от тези благословии са звездни. Подоб¬но на човека върху корицата на тази книга, нека изле¬зем навън през нощта и да вдигнем ръце към небето в отдаване на почит към неговата красота и загадъчност. Нека нашето познание и признателност за неговата светлина и за светлината на любящия Бог, който го е създал, непрекъснато се увеличават.