понеделник, 12 април 2010 г.

ИНИЦИАЦИЯ

Думата "инициация" произлиза от една ла­тинска дума, която означава "започвам". Истинската инициация представлява едно ново начало, навлизане в нов начин на живот. Често използвана аналогия е, че тя е пристъпване през вратата. Това е аналогия, която използва често и тибетският учител Д. К. в съчинени­ята на Алис Бейли.
Ежедневният живот е пълен с различни инициа­ции, такива, като завършването на висше учебно заве­дение или колеж, сключването на брак, членството в даден клуб или в някоя друга специална организация, като Лъвовете, Лосовете и т.н. Съществуват и голям брой религиозни инициации, като кръщаването, бар мицва и т.н. Инициациите от тази книга обаче са пример за специфичен вид инициация, а именно за духовна инициация.
Съществуват два начина, по които можем да раз­гледаме или да дефинираме една духовна инициация - от гледна точка на нейното значение или от гледна точка на основните й механизми. Ако разгледаме вът­решното значение на дадена инициация, добър начин за нейното дефиниране е, че тя е процес, който, ако използваме израза на Д. К., ни прави "по-осъзнати за самите себе си като въплътена в тяло душа". Иници­ацията може да увеличи това осъзнаване директно или да помогне на това осъзнаване да се развие цялостно, улеснявайки разгръщането на някаква характерна осо­беност, като например способността за изпитване на безкористна любов. Ако разгледаме инициацията от гледна точка на механиката, добра нейна дефиниция е тази, която няколко пъти използва Д. К. в съчинени­ята на Алис Бейли, където той говори за процеса на инициация като за "разгръщаща се последователност от насочени енергийни въздействия".
От езотерична гледна точка инициацията включ­ва постоянна трансформация в енергийните полета на вашето фино тяло. Важно е да се разбере, че инициа­цията не е свързана с някакво интелектуално обучение. Тя представлява непрекъсната промяна в самата ви структура и поради това и във вашето битие. Според езотеричния възглед всеки от нас е заобиколен от поредица от застъпващи се енергийни полета. Въпре­ки че повечето хора не осъзнават тези полета, те са съвсем действителни и тяхното състояние оказва дъл­боко влияние върху нашето съзнание и върху начина ни на съществуване в света - върху начина, по който мислим, действаме и се отнасяме към себе си, към обкръжаващата ни среда и към другите хора. От ежед­невния си живот знаем, че дори и елементарните про­мени в нашата енергия могат да доведат до значител­ни промени в нашите мисли и чувства. Така например, ако сме депресирани, можем да слушаме музика, да правим някакви упражнения или да отворим прозоре­ца, за да влезе повече чист въздух. Целта на инициа­цията е да се предизвика постоянна трансформация във вашето енергийно поле, която води до трансформация и в начина на съществуване в света.