петък, 9 април 2010 г.

За душата или за своя Висш Аз

Хората говорят за душата или за своя Висш Аз, за тяхното вътрешно същество или за по-великата част на самите тях като за въздействието или ръководството в техния живот. Съществуват ли подобни неща в полетата на фините тела?
Душата определено се проявява посредст­вом полетата на финото тяло, но не трябва да се отъждествява с тях. Ключовото фино тяло за обеди­няването на личността и душата е каузалното тяло. Нека го обясня по-подробно като представя някои идеи от теософската традиция, която предлага учение за естеството на реалността и за природата на нашите енергийни полета, идващи до нас от Духовната йерар­хия. Според теософите хората в действителност пред­ставляват същества, състоящи се от три части. Нали­це е това, което се нарича монада, което представлява основният източник на нашата идентичност. Основ­ното усещане за присъствието на нашия A3 СЪМ идва от монадата. След това идва душата, която произлиза от монадата. И накрая е личността, която води нача­лото си от душата. Д. К. ни казва в писанията на Алис Бейли, че душата не е нито материя, нито дух; душата е междинното звено между двете. Тази идея е била изказвана много пъти в историята на човечеството -от древността до наши дни. Така че от гледна точка на фините тела..., добре, нека направя едно кратко отклонение.
Във вселената съществуват две дъги на сътворе­ние. Едната е инволюционната дъга, а другата е ево­люционната дъга. Инволюционната дъга представля­ва спускането на духа в материята и е била наречена издишването на Бога. Еволюционната дъга представ­лява издигането на материята в духа. Била е наречена вдишването на Бога. Душата е динамичният принцип, който позволява на тези дъги да взаимодействат, да се пресичат една друга. Душата участва в процеса на спускане. Тя трябва да се научи да се спуска в долните носители (физическо, емоционално и ментално тяло) и да изразява себе си чрез долните носители. Личност­та участва в процеса на издигане, на усвояване на начина за повишаване на скоростта на вибрацията, да се научи да се издига в съзнанието. Както вече споме­нах, тялото, което играе ролята на мост, е каузалното тяло. То е по-духовно от трите долни тела - етерното, емоционалното и менталното, които представят фи­зическия, емоционалния и менталния аспект на лич­ността. По-слабо духовно е от телата след него. Така че въздействието на душата е особено важно за въз­действието върху каузалното тяло. В каузалното тяло винаги има голямо количество душевна енергия. На­шата задача като хора, от енергийна гледна точка, е да се научим как да сваляме енергията на душата, която винаги присъства в каузалното тяло, така че да бъде интегрирана във физическото, емоционалното и менталното тяло, в различните аспекти на личността. Това включва освобождаването на голямо количество съпротива на физическо, емоционално и ментално ниво.