петък, 9 април 2010 г.

Шакти е ежедневният работен инструмент на духа

Пример за това е, че много молитви получават своя отговор от страна на Бога посредством духовни същества (като ангелите, например) с помощта на шакти. Преди да развия това твърдение, трябва да обясня два основни принципа. Първо, въпреки че духовната сфера притежава силата да отговори на молитвите ни, променяйки нашите външни обстоятелства, тя ще предпочете да улесни вътрешното ни развитие и да ни помогне сами да променим тези обстоятелства. Второ, всяко състояние на съзнанието е свързано със съответното състояние в нашето фино тяло. Ако предизвикаме най-напред появата на съответното състояние във финото си тяло, можем да насърчим, но не и да принудим възникването на това състояние на съзнанието.
След като обяснихме тези два момента, нека вземем за пример някой, който се моли за вътрешна сила, за да посрещне предизвикателствата на живота. Еди¬ният начин тази молитва да получи отговор се състои в това дадено духовно същество да използва шакти, която помага на енергийните полета на финото тяло на индивида да станат като тези на човек, който из¬питва в себе си вътрешната сила. Използването на подобна шакти се съобразява със свободната воля на съответния индивид. Тя насърчава промяната, но не го кара насила да се промени. Индивидът все още трябва да свърши своята част от работата и породената от това промяна в неговото съзнание предизвиква възникването на съответстващ на нея резонанс в шакти, което от своя страна може да помогне за настъпването на още по-дълбока промяна. Понеже шакти действа разумно, тя може да индивидуализира това, което прави за съответния индивид.
Този пример илюстрира също така и факта, че когато духовните същества предизвикват промяна, те не размахват просто магически жезъл, карайки нещата да се случат, без да използват някакъв междинен механизъм. Промяната във физическия свят настъпва посредством енергиен обмен. Промяната във фината сфера (т. е. нивата на реалността, разположени над физическото ниво) също настъпва с помощна на енергиен обмен.
Вярно е, че определени шакти трябва да се получат чрез посредници. В зависимост от честотите, използвани в шакти, е възможно да се наложи този посредник да бъде физическо лице, като например някой гуру, може да бъде нефизическо духовно същес­тво или в някои случаи да бъде и двете. Съществуват три основни причини, поради които посредниците изобщо са необходими. Първо, много от енергиите трябва да се придружават от подробна информация за тяхното значение, за начина, по който да се изпол­зват, или за начините за безопасно боравене с тях, Телепатичните способности на повечето хора не са развити достатъчно добре, за да получат тази инфор­мация. Второ, много от енергиите са твърде мощни, за да бъдат изпращани в енергийното поле на реципиента напълно безопасно за него. Те трябва да се прех­върлят към получателя през енергийните полета на посредник, който притежава много добре развити фи­ни тела и действа като трансформатор, намаляващ силата на енергията и предаващ я на получателя. Трето, когато влезем в контакт с даден посредник, можем да влезем в контакт и с други хора и/или с мъдростта на духовната традиция или традиции, чи­ито представител е посредникът. Тази мъдрост пред­ставлява дар на познанието от многобройни поколе­ния хора, живели преди нас и издигнали се до положението на посредници. Божието желание за нас е да се развиваме заедно със своите братя и сестри, а не изолирано от тях.
Шакти в последна сметка идва от "Източника". Под Източник имам предвид това, което е произходът и поддържащата сила на света. Различните народи имат различни имена за него: "Бог", "Космически ум", "Дао" и други. Въпреки че шакти води началото си от Източника и макар да действа разумно, тя не трябва да се отъждествява с Източника. По-скоро е средство, на което Източникът позволя да се предава от едни същества на други. Тя е нефизическо средство, но все пак е средство, инст­румент. Шакти не трябва да се разглежда и като живо същество, въпреки че понякога нейното разумно по­ведение може да остави човека с това впечатление. Някои хора са сравнявали шакти с нефизически ком­пютър.
Въпреки че шакти може да ви бъде предадена от физически учител или от различни неземни майстори, запомнете, че в последна сметка тя идва от Източника. Не води началото си от това същество, нито е личната енергия на това същество. Така, както Източникът е осигурил света с всичко необходимо, за да поддържа неговото физическо развитие, по същия начин той ни е осигурил дара на тези шакти заради нашето лично и духовно развитие. Нашата роля е да бъдем отворени към инициацията, получавайки благодатта на шакти, и правейки го, да бъдем активни съучастници с шакти в нашата индивидуална и духовна трансформация.
Когато един човек получи инициация, онези, кои­то са ясновидци, могат да видят шакти като поток от енергия, който влиза в тяхната аура или във физичес­кото тяло. Други могат да усетят подобна шакти като топлина, изтръпване или усещане за активност в тех­ните чакри. Някои хора могат да чуят едва доловим звук и това, което наричат "божествен звук". Всяка шакти съдържа както божествена светлина, така и божествен звук, въпреки че тяхното съотношение ва­рира в зависимост от различните видове шакти. Ду­ховните нива са по-обединени от физическите и между божествената светлина и звук не съществува този вид разделение, на който сме свидетели при физическата светлина и звук. Има и хора, които вероятно ще пре­живеят шакти единствено чрез нейните ефекти, като например изчистването (отстраняването изцяло или отчасти) на отрицателните мисли или чувства или присъствието на положителните мисли и чувства (лю­бов, състрадание, радост). За всички хора, които из­пълняват инициациите от тази книга, и най-вече за онези, които не виждат или не чувстват фината енер­гия, е полезно да си водят дневник за своите преживя­вания, за да оценят изцяло реалността и степента на трансформациите, които са претърпели.
Има три понятия, които са от съществено значе­ние за разбирането на шакти:
1. Шакти действа разумно.
2. Съществуват голям брой шакти.
3. Енергийното поле на човека може постоянно да се насища с шакти.