петък, 9 април 2010 г.

Системата от чакри и системата от меридиани

Като хора ние представляваме струпване на множество различни вибрационни нива. Съществуват например система на чакрите и система на меридиа¬ните и те са на различни вибрационни нива. Това дава отговор на един въпрос, който иначе е голяма загадка. Ако погледнете индуистката традиция, ще видите, че там съществува невероятно подробно познание за чакрите - от описанието на броя на листенцата на всяка чакра до функциите и цвета на всяко листенце. Но по същество няма да откриете никакво описание на меридианната система или на акупунктурните точки. Как е възможно едни от най-умните мъже и жени, едни от най-прозорливите и надарени с ясновидски способности хора, които са живели някога, да са пропуснали меридианната система?
От друга страна, ако погледнете даоистката традиция, ще откриете най-невероятното познание за меридианите, линиите на енергийните потоци, които не са прави, а зигзагообразни. Не можете да предположите предварително какво представляват тези линии. А даоистите описват стотици и стотици акупунктурни точки в тялото. И въпреки това даоизмът не дава никакво описание на системата на чакрите. Как така едни от най-умните и най-ясно виждащи мъже и жени, които някога са живели, могат да видят меридианната система, а да изпуснат системата на чакрите? Отговорът е, че системата на чакрите и системата на меридианите съществуват в различни вибрационни пространства.
Нека направя една аналогия, за да обясня какво имам предвид под вибрационно пространство. Да предположим, че сте сред природата в хубав ден и затворите очи. Възприемате само звуковете. Можете да чуете чуруликането на птиците, но не виждате нищо. Намирате се в определена вибрационна сфера, която съществува единствено на нивото на звука. Да предположим, от друга страна, че след това отваряте очите и запушвате очите си, така че виждате какво става наоколо, но нищо не чувате. Светът изглежда абсолютно различен. Вие сте във вибрационната сфера на светлината, която съществува на една абсолютно различна вибрационна честота в сравнение с тази на звука. Все едно се намирате в напълно различен космос, както казваме ние, в напълно различен свят или сфера на съществуване.
А има и други сфери. Вижте, в съвременното западно общество хората, които се занимават с енергийна работа, са склонни да разсъждават главно на езика на чакрите и меридианите, но освен чакрите и меридианите съществуват и други неща. Ако отидете в Средния Изток, ще установите, че там хората работят с нещо, което те наричат "латео". Ако отидете на Хаваите, ще установите, че работят с нещо, което наричат "ао", буквалното значение на което е "царство". В Кабала работят със "сефирот" или с центровете от "Дървото на Живота". Познавам хора, които се опитват да отъждествят центровете от Дървото на Живота с чакрите. Ако притежавате достатъчно добре развита ясновидска способност, можете да видите, че чакрите и Дървото на Живота притежават твърде различна вътрешна структура. Някои от центровете в тези различни вибрационни сфери съществуват в едно и също геометрично, но в различно вибрационно пространство. Много е важно да се разбере, че два центъра могат да заемат едно и също геометрично пространство и да бъдат в напълно различни вибрационни пространства.
Всеки от нас е бил в помещение, което притежава едно геометрично пространство и заедно с това съдържа множество различни вибрационни сфери, като вибрационната сфера на светлината, вибрационната сфера на звука и редица други, които повечето хора не могат да възприемат. По същия начин, когато влезем в духовната сфера, в нея съществуват безброй вибрационни сфери, повече отколкото хората обикновено различават.