петък, 9 април 2010 г.

Всички тези различни фини енергии все пак произлизат от един и същ Източник, нали?

Разбира се.Така както съществуват различни физически енергии, по същия начин съществуват и различни фини енергии. Един от начини да се разбере това е на основата на факта, че различните минерали притежа­ват уникални метафизически енергии. Свойствата на аметиста в никакъв случай не са същите като тези на розовия кварц. Ако в света съществуваше само един вид фина енергия, в такъв случай всички минерали щяха да излъчват само тази енергия и всички те щяха да притежават едни и същи метафизически свойства. По същия начин есенциите на различните цветя при­тежават различни метафизически свойства, докато ако в света съществуваше само една фина енергия, всички цветя щяха да притежават едни и същи мета­физически свойства.
Наблегнах върху разнообразието на фините енергии, за да помогна да се балансира характерната за движението Ню Ейдж тенденция към значително опростяване на реалността, където се го­вори само за "универсалната жизнена енергия". Но тъй като поставих ударението върху това разнообра­зие, искам да заявя, че в последна сметка в основата на всички енергии, физически и фини, лежи едно един­ство, защото в края на краищата всички енергии произлизат от единствения Източник, който създава и поддържа света. Независимо от това грешка е да се приема, че това основно единство означава, че всички фини енергии са идентични.
Да се разбере основното единство на вселената представлява красиво и много възвисяващо преживя­ване. Можем да поддържаме своето убеждение в това единство, без да се налага да приемаме, че всички енергии са едни и същи, точно така, както не считаме, че всички хора са еднакви, въпреки че всички те про­изхождат от Източника. В действителност фактът, че "Едното" се проявява като "много", сам по себе си е източник на голяма красота. Може да ви бъде трудно да приемете факта, че съществуват толкова голям брой различни видове енергии, ако до този момент не сте се срещали с това учение. Разбирането на това разнообразие обаче е едновременно обогатяващо и зареждащо с енергия. Така както нашият живот се обогатява и зарежда с енергия благодарение на такива разнообразни проявления на физическата светлина, като червеното, оранжевото, жълтото и т.н., по същия начин животът ни се обогатява и зарежда с енергия от разнообразните проявления на духовната светлина.