петък, 9 април 2010 г.

фините енергии могат да пътуват по-бързо от светлината

Да. Нещото, върху което искам да наблегна, е, че независимо от това кой от предложените модели за фината енергия ще се окаже правилен, ние говорим за нещо, което в края на краищата ще намери научно обяснение. Днес използваме непрекъснато начини за комуникация, които биха се сторили като магия на далечните ни прадеди: радио, сателитни предавания и т.н. Артър Кларк беше казал, че всяка достатъчно развита технология изглежда като магия. Технологи­ята, която лежи в основата на инициациите на фината енергия в тази книга, е наистина доста развита и напреднала. Може да ви се стори като магия, но подобно на всички явления, свързани с фината енер­гия, тя се подчинява на рационални принципи.
Има две други важни, взаимно свързани раз­лики между понятието за фината енергия и шакти , които бих искал да спомена. Първата е, че фи­ната енергия реагира много по-лесно на човешкото съзнание, отколкото физическата енергия. Пример от нашето ежедневие е начинът, по който една мисъл може да се превърне в движение на тялото, като помръдването на пръста, например. В даоизма биха казали, че мисълта задвижва ци, а ци задвижва тялото.
Сродна с нея е идеята, че фината енергия може да бъде "програмирана". Читателите може би са чували за програмирането на кварцови кристали, например. Естествено това, което в действителност се програми­ра, е полето на фината енергия, свързано с кристала.
Фактът, че фината енергия може да бъде програ­мирана, ни довежда до понятието за "шакти". Шакти е фина енергия, която е била програмирана да се държи разумно, или директно от Бога (някои хора може би ще предпочетат да използват друга дума, например Източника), или индиректно, с помощта на посредник (като някой Издигнат Учител или ангел, например), който е толкова развит духовно, че може да действа като чист проводник за божествения ум. Думата шакти изразява идеята, че енергията предс­тавлява Бог в действие. За съжаление в английския език не съществува дума, с която да се опише това понятие. Затова използвам термина шакти, който всъщност е индуистка дума. Някои хора в западната култура използват думата шакти просто като синоним на "енергия". Аз обаче я използвам винаги, за да обознача "фината енергия, която действа разумно".