понеделник, 12 април 2010 г.

ПОДГОТВИТЕЛНИ ИНИЦИАЦИИ

Първо, искам да подчертая, че за всеки човек, който иска да направи някоя от седемте звездни ини­циации, е абсолютно необходимо преди това да по­лучи и двете подготвителни инициации в абсолютно същия ред, в който те са дадени в книгата.
Първата подготвителна инициация е Настройка за укрепване на фините тела, която засилва фините тела, а освен това извърша и известно очистване. Причината, поради която тази инициация е много важна, е, че инициациите на звездната енергия изпол­зват много мощни честоти, които до този момент не са били пращани към Земята. Ето защо е наложително фините тела да бъдат формирани по такъв начин, че да могат да издържат и безопасно да проведат през себе си тези честоти. Дори ако до този момент сте се занимавали с енергийна работа, дори ако сте практи­кували някакви нива на енергийна работа за напреднали и дори ако сте професионален преподавател в сферата на енергийната работа, вие пак се нуждаете от получаването на Настройката за укрепването на фините тела и на Инициацията против заблуди!
Когато_някой е готов да получи Настройката за укрепване на фините тела всичко, което трябва да направи, е да помоли учителите, свързани със седемте различни звездни системи, да му изпратят заедно тази инициация. Въпреки че няма някакви задължителни ритуали или символи, има три препоръчителни стъп­ки, които ще ви помогнат да съсредоточите своето намерение:
1. Влезте в своето безмълвно вътрешно простран­ство на покой.
2. Потвърдете, че сърцето и умът ви наистина искат да получат инициацията.
3. Отправете молба, нещо като: "Умолявам Учителите да ми изпратят Настройката за укрепване на фините тела."
Вашето искрено желание и молба да получите инициацията автоматично ще доведат до нейното по­лучаване. Инициацията, като всяка инициация в тази книга, отнема приблизително час и четвърт, за да бъде предадена на полетата на фините тела. От този момент нататък шакти на всяка от инициациите остава с вас постоянно. Твърде е възможно, ако останете в своето тихо вътрешно пространство в продължение на цял час и четвърт, да придобиете едно по-дълбоко преживяване от процеса на всяка от инициациите. Но няма нищо лошо, ако получите инициацията и докато се занимавате с нещо друго - стига вероятността да се разсеете от инициацията да не доведе до възниква­нето на проблеми със сигурността за вас или за хората около вас. След като получите Настройката за укреп­ване на фините тела или някоя от другите инициации, трябва да изчакате поне една седмица, преди да прис­тъпите към следващата инициация.
Другата подготвителна инициация, която трябва да се направи след Настройката за укрепване на фините тела, е "Инициацията против заблуди".
Заблудата е илюзия. Когато се поддаваме на заблуди, ние сме като пътешественик в пустинята, който вярва, че миражът е истински. Пример за заб­луда е заблудата на парите. Искам да направя разлика между заблудата на парите и самите пари. Не твърдя, че с парите сами по себе си нещо не е наред. Пробле­мът е в заблудата на парите - вярата, че с притежава­нето на достатъчно количество пари можем да си гарантираме щастието или да избегнем бедите в своя живот. Това е илюзия. Истината е, че не е задължител­но хората, които имат много пари, да са по-щастливи от тези, които нямат много пари. Не само великите духовни учители ни повтарят това от векове - днес съществуват многобройни научни изследвания, които показват, че има много слаба корелация между това да си богат и това да си щастлив.
Човек, интересуващ се от духовното развитие, често различава заблудите, които се ширят в общест­вото - заблуди, свързани с пари, слава, богатство, власт и контрол върху другите. Всичко това са неща, които насочват вниманието ни към външния свят и го отдалечават от постигането на онзи върховен източ­ник на щастие, който е в собственото ни сърце и който е резултат от нашето единство с Божественото. Дори някои духовно ориентирани хора не разбират, че мно­го от заниманията, характерни за движението на Ню Ейдж, са просто аналог на заблудите, които наблюда­ваме в голяма част от обществото. Тези занимания създават илюзията, че нашето спасение се крие в някакъв човек или събитие от външния свят, че не се изисква самите ние да се развиваме и променяме. Пример за това е вярата, че на тази и тази дата ще настъпи значителна промяна в енергията на планетата и това ще доведе до спасението на човечеството. (О, да, да не забравя и историите за НЛО.) Промените на енергията наистина настъпват и те могат да бъдат важни. Но те са почвата, в която трябва да отгледаме плода на нашето спасение, а това става с усилена работа на индивидуално ниво.
Хората, които се занимават с енергийна работа, често се поддават на заблудата, че ако могат да по­лучат достатъчно на брой инициации, автоматично ще станат просветлени. Енергийната работа улеснява развитието на висшите състояния на съзнанието, но никакво количество енергийна работа само по себе си не може да гарантира, че даден индивид ще се прос­ветли. Великите духовни традиции подчертават, че работата с енергията е на второ място по значение в сравнение със здравите усилия, свързани с традици­онната или класическа медитация - тук не става въп­рос за такива съвременни практики, като управляване на представите или творческите визуализации, които напълно неоснователно са наречени медитация.
Във връзка с инициациите в тази книга същест­вуват две заблуди, на които човек има голяма вероятност да се поддаде. Първата от тях е вярата, че само защото някаква енергия идва от неземен източник, тя някак си сама по себе си е по-добра от енергиите, които човек може да получи тук, на Земята. Другата е убеждението, че този, който е получил тези звездни инициации, е с нещо по-добър от онзи, който не ги е получил. Д. К. в съчиненията на Алис Бейли ни казва, че един учител не е нещо повече от земния червей, защото и двамата в еднаква степен са проявление на Бога.
Съществуват много, много заблуди. Тибетският учител Д. К. написа книга с помощта на Алис Бейли, озаглавена "Заблудата: един световен проблем" - чу­десна книга, която ни помага да разберем колко ко­варна и широко разпространена е заблудата. Подзаг­лавието на книгата посочва значимостта на проблема, въпреки че много малко са хората от движението на Ню Ейдж, които дори обсъждат въпроса за заблудата. Една от причините, поради които Духовната Йерархия желае да позволи тази книга, "Енергийни благословии от звездите", да бъде издадена - освен че в нея е представена една толкова важна уводна енергийна система - е, че инициациите на седемте звезди се нуждаят от "Инициацията против заблуди".