понеделник, 19 април 2010 г.

са метафизическите свойства на кръвта и каква е връзка¬та с Арктур

Да разговаряме за кръвта във връзка с Арк­тур е изключително уместно. Нека обясня, защото някои читатели може би не са запознати с тази кон­цепция, че всеки орган, всяка жлеза, всяка част от нашето тяло, освен чисто физическа притежава и метафизическа, езотерична функция. В някои случаи метафизическата или духовната функция е ясна. На метафизическо ниво например мозъкът е свързан с ми­сълта, докато на физическо ниво той регулира цялото тяло. В някои случаи това не е очевидно. Една от многобройните метафизически и духовни функции на бъбреците например е да свържат състраданието и добротата или това, което някои хора са нарекли любяща доброта, млякото на добротата.
Така че кръвта притежава твърде важни метафи­зически функции. Вероятно един от начините да се разгледа това е от позицията на лъчите, Седемте Лъча на Сътворението. Тези лъчи представляват фундамен­тални енергии или "строителни тухлички", от които са направени всички останали енергии. Разбирането на лъчите е изключително мощен начин за разбирането на архитектурата на духовната реалност. Да използва­ме една аналогия и да кажем, че ако сте наясно с периодичната таблица на елементите, това ще ви помогне да разберете структурата на физическия свят по един твърде дълбок начин. Ако сте наясно с лъчите, това ще ви помогне да разберете по един твърде дълбок начин метафизическия и духовния свят. Всъщ­ност един от начините да се погледне на еволюцията както на индивидуално ниво, така и на ниво на чове­чеството като цяло, е като на промяна в структурата на нашите лъчи. Целият свят може да се разгледа като огромна кувертюра, изработена от нишки с най-раз­лични цветове, и тези цветни нишки съответстват на лъчите. Кувертюрата е с непрекъснато променящи се цветове. Тя се променя почти незабележимо, но след едно хилядолетие изглежда съвсем различно. Този модел на променящата се лъчева енергия обяснява физическата и духовната еволюция, както и връзката между тях. Един от начините да се пристъпи към разбирането на метафизическите и духовните функции на дадена част от тялото е да се види с какви лъчи работи основно тази част на тялото. (Читателите мо­гат да погледнат Приложение А в края на книгата, където ще открият кратко описание на лъчите.)
А сега ми позволете да кажа, че основната лъчис­та енергия, която кръвта излъчва, е Вторият лъч, който е Лъчът на Любовта/Мъдростта. От седемте лъчи този е най-тясно свързан с Арктур. Заради свойствата на Втория лъч една от метафизическите/духовни функ­ции на кръвта е да изразява любов, по същество - безкористна любов. Това е очевидно и от връзката на кръвта със сърцето. Кръвта освен това е и основният механизъм за обединението на любовта и волята (по същество на безкористната любов и на пълното пре­даване на божествената воля.)
Това, което не се оценява така често, е, че следва­щият по своята мощност лъч, който се еманира от кръвта, е Четвъртият лъч, а той е лъчът на Хармони­ята и на Хармонията чрез конфликта. Една от функци­ите на кръвта е да хармонизира противоположностите в нас, като например хармонизирането на материята и духа. Тази противоположност между материята и духа е основната противоположност във вселената.
Въпреки че висшите духовни нива оказват влияние на физическата еволюция, важно е тяхната роля да не се преувеличава. За движението Ню Ейдж е нещо съвсем обикновено да интерпретира всяко физическо явление като нещо, което притежава някак­во по-дълбоко духовно значение, а нещата просто не стоят така. Духът достига до физическото царство, но не нарушава автономността на физическия свят. Ве­ликият индуистки светец Шри Ауробиндо казва: "Не­бесното докосване осъществява Земята, но не отменя нейната роля." Важно е да се разбере, че в процеса на еволюцията съществува един случаен елемент. Във физическия свят съществува това, което се нарича случайност. Понякога се казва, че всичко се случва поради някаква дълбока причина, че не съществуват случайности, но това е опростяване на нещата. Исти­ната и това, което е важно да се знае, е, че съществува един висш ред сред силите, които действат във вселе­ната. Физическата случайност обаче може да се де­монстрира много лесно. Просто хвърлете монета във въздуха. При дълга серия от хвърляния тя ще се падне ези и тура равен брой пъти, но няма начин при отдел­ното хвърляне да се разбере на коя страна ще падне тя. Това е случайност. Ако някой вярва в обратното, му предлагам да отиде в казиното и при положение че наистина може да предсказва, той много бързо ще стане милионер. Бог не е създал свят, в който случай­ността важи единствено за монетите, а я е вградил в самата тъкан на вселената заедно с различните физи­чески закони.
Това наличие на случайността е аналогът за ма­териалния свят на това, което е свободната воля за хората. Особено тъжно ми става, когато видя сериоз­ни хора да вярват, че трябва да се чувстват виновни за всички свои проблеми, дори и за някои болести. Не трябва да забравяме, че дори и растенията могат да се разболеят. Не е чудно, че арктурианците считат, че при всичките самообвинения и депресията, която те водят след себе си, ние можем да имаме голяма полза от дара на надеждата!